Dünyanın gözü Dolmabahçe'de!

Ukrayna ile Rusya arasındaki yüz yüze müzakereler İstanbul’da tekrar başlıyor. İlk olarak dün Rus heyetini getiren uçak saat 16.00'da Atatürk Havalimanı’na ulaştı. Daha sonra ise Ukrayna tarafı geldi. Bugün saat 10.30’da taraflar, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya gelecek ve “ateşkes” şartlarını görüşecek.

GÜNDEM 29.03.2022, 10:05 29.03.2022, 17:53
Dünyanın gözü Dolmabahçe'de!

Ukrayna ve Rusya, videokonferansla bir süredir devam eden barış görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bugün bir araya geliyor. 

Dolmabahçe’de ‘ateşkes’ mesaisi

Taraflar arasında videokonferansla bir süredir devam eden müzakerelerden sonra ilk yüz yüze toplantı bugün İstanbul’da yapılacak. Dün heyetler, görüşmeler kapsamında İstanbul’a geldi. İlk başta Rus heyeti özel uçakla saat 16.00’da Atatürk Havalimanı’na geldi. Daha sonra Rus heyet, konaklayacağı otele geçti. Ardından ise Ukrayna heyeti İstanbul’a ulaştı. Bugün 10.30’da taraflar aynı masada bir araya gelecek. Basına kapalı şekilde yapılacak olan müzakereler iki gün sürecek.

Kesintisiz diplomasi

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılması planlanan müzakerelere Türkiye, ev sahipliği haricinde dahil olmayacak. Fakat bununla beraber gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerekse Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Ukraynalı ve Rus muhataplarıyla yaptığı görüşmelerinde yürüttüğü ve tarafların anlaşmaya yaklaştığı maddeler hakkındaki kolaylaştırıcı diplomasi, hafta sonu boyunca etkili bir şekilde devam etti.

NATO Zirvesi’nden dönüşte aynı gün içinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ise Rusya Lideri Putin’i arayarak savaşla ilgili son durum ve müzakere ile ilgili görüş alışverişi yaptı. Barış ve ateşkes ortamının derhal tesisini sağlayacak muhtemel adımların ele alındığı ikili görüşmelerde, barış için Türkiye’nin katkı sunmaya devam etme kararlılığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus Lider Putin ile görüşmelerinde kendisine “onurlu çıkış” tavsiyesinde bulunacağını ve barışın mimarı olmasını talep edeceğini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, pazar günü Rus mevkidaşı Lavrov, dün de Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile telefonda görüşmesi yaparak güncel gelişmeler ve İstanbul’da yapılacak müzakereleri değerlendirdi.

İki taraf arasında yakınlaşma sağlayacak

Müzakerelerde, kolaylaştırıcı diplomasinin etkisiyle birlikte daha önce sağlanan yakınlaşmanın artması yönünde bir beklenti mevcut. Teknik müzakerelerde ileri bir aşamaya gelinmesi durumunda Ankara, Putin ve Zelenskiy’i bir araya getirmek amacıyla arabuluculuk diplomasisini de sürdürüyor. 

4 maddede uzlaşma

Teknik heyetlerin şu ana kadar süren görüşmelerinde Rusya’nın taleplerinden ortaya çıkan 6 maddelik listenin ilk 4 maddesinde, anlamlı bir mesafe alınırken Kırım ve Donbas’ın statüsünü belirlediği aktarılan 5 ve 6. maddelerde ise uzlaşmazlık devam ediyor. Ankara, farklı formüller yoluyla bu iki konunun müzakere edilebileceğine inanıyor. Bunların başında ise referandum opsiyonu geliyor. “İhtiyatlı iyimser” bir ilerleme görülen ilk 4 madde ise; “Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi ve tarafsızlığını koruması,  Avusturya modeli çerçevesinde silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik garantisi, Rusya’nın ‘Nazilikten arındırılma’ isteklerinin karşılanması, Ukrayna’da Rusçanın yaygın bir şekilde kullanılmasındaki engellerin kaldırılması” olarak aktarılıyor.

Yabancı basının, Dolmabahçe'deki müzakereye ilgisi büyük...

Yorumlar (0)