İstanbul'daki görüşme sonrası Rusya duyurdu: Operasyonları azaltacağız

İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Rus heyetiyle görüşen Ukrayna’dan görüşmenin ardından yapılmış olan açıklamada, “Garantör olmasını istediğimiz ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.” denildi. Rus heyeti ise bazı maddeler üzerinde anlaşma sağlandığını ve diyalog için Kiev ve Çernihiv'deki operasyonların azaltılacağı açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 29.03.2022, 14:54 29.03.2022, 15:58
İstanbul'daki görüşme sonrası Rusya duyurdu: Operasyonları azaltacağız

Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları Dmitro Kuleba ile Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya Diplomasi Forumu’nda üçlü bir zirve yapmıştı.

Bu görüşme sonrasında Ukraynalı ve Rus heyetler İstanbul’da bugün bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Ukrayna ve Rusya taraflarının heyeti katıldı. Toplantı hem başkanlar hem de heyetler arası görüşme bitmesinin ardından tamamlandı.

Görüşme sonrası Ukrayna heyeti kameralar karşısındaydı

Ukrayna heyetinden yapılmış olan paylaşım şu şekilde oldu:

“Güvenlik garantileri hususunda anlaşmak söz konusu olmadı. Garantör olmasını talep ettiğimiz ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor. Eğer bir saldırıyla karşılaşacaksak ve askeri operasyona uğrayacaksak, acil zirve çağırma hakkımız bulunmalı. Bu zirvede eğer bir şey çözülmez ise ülkeler bize silah ve asker yardımı gerçekleştirecek. Bu en önemli maddelerimizdendir. Eğer bu maddeyi ekleyebilirsek, Ukrayna bugünkü statüsünü sabitleyebilecek. Bizlerin yabancı merkezlerinde yabancı asker bulunmayacak. Biz de NATO’ya girmeyeceğiz. Avrupa Birliği’ne girmemize hiç kimse engel olamayacaktır. Anlaşmamızın bu en önemli noktalarındandır.”

Açıklamada Kırım detayı

Ukraynalı müzakereci Rusya’yla anlaşmaya dair Ukrayna’da bir referanduma ihtiyaç olabileceğini söyleyerek, “Kırım ve benzer durumda olan bölgeler ayrıca değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Rusya: Kimi maddeler için anlaşma sağladık

Rus heyeti tarafından Ukrayna heyetiyle kimi maddeler üzerinde uzlaşmanın sağlandığı kaydedildi.

Yapılan açıklamada, “Bazı maddeler konusunda anlaşmaya vardık. Bu detaylar konuşulacak. Toplantı sonrasında en hızlı şekilde barışı sağlamak mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

“Diyalog için Çernihiv ve Kiev’deki operasyonlar azaltılacak”

Heyetin açıklamaları sonrasında Rus Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama daha yapıldı.

Müzakere heyetinde yer alan ve İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Çernigiv ve Kiev yönlerinde askeri eylemlerin azaltılması hususunda karar verildiğini duyurdu.

Yorumlar (0)