Rusya-Ukrayna savaşında 34. gün: İstanbul müzakereleri barış yolunu açtı

Ukrayna ve Rusya heyetleri bugün İstanbul’da bir araya geldi. Dünyanın dikkatini İstanbul’a vermesine vesile olan olayda barış sağlanabilecek mi? Türkiye’nin arabuluculuğu küreselde takdir toplarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetlerle özel görüşmesinden ne sonuç çıkacak? Tüm ayrıntılar ve saat saat yaşananlar, haberimizde derlendi.

DÜNYA 29.03.2022, 23:59 30.03.2022, 00:24
Rusya-Ukrayna savaşında 34. gün: İstanbul müzakereleri barış yolunu açtı

Ukrayna’da savaşın 34’üncü günü icra edilirken Türkiye’de heyetler arası yüz yüze görüşme gerçekleştiriliyor. Dünya, gözünü kulağını İstanbul’a verirken savaşla ilgili küreselde saat saat yaşananlar sizler için derlendi.

23.55 - Zelenskiy, İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereleri olumlu bulduğunu ifade etti.

23.13 - ABD, Doğu Avrupa'ya 400 dolaylarında asker, 10'u aşkın savaş uçağı gönderiyor.

23.00 - Madrid Belediyesi, Putin'e verilen kentin altın anahtarını geri aldı.

22.45 - AB Dış İlişkiler Servisi, Rusya-Ukrayna savaşına dair gelen son bilgileri paylaştı. Açıklamada, AB'nin Mariupol kentindeki misyon binasının Rus güçleri tarafından vurulduğuna ilişkin delillerin bulunduğu kaydedildi.

21.49 - Yaptırımların yetersiz olduğunu kaydeden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Rusya, dünya petrol ve doğal gaz piyasasından izole edilmeli." dedi.

21.15 - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Türkiye’de gerçekleşen barış müzakerelerini takip ettiklerini söyledi. Biden, Rusya’nın faaliyetlerini adım adım izlediklerini belirtti.

20.40 - Gelen bilgilere göre Rusya ordusu, Kiev bölgesinde bulunan Brovary kentindeki bir depoyu vurdu.

20.09 - ABD’nin Avrupa Komutanı, Avrupa'da daha fazla ABD askerine gereksinim duyulacağını ifade etti.

20.01 - ABD'li senatörler Rusya'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmasını talep etti. 

ABD ve AB, yaptırımlara devam etmekte kararlı

19.34 - Fas'a resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ın Ukrayna işgalini sonlandırması için çağrıda bulundu. Blinken, "Şimdiye kadar savaşı sona erdirmek istediklerine ilişkin herhangi bir işaret yok." diye konuştu.

18.36 - Rusya-Ukrayna savaşından kaçıp komşu Avrupa Birliği ülkelerine sığınan 3,8 milyon kişinin yarısına yakınının çocuklardan oluştuğu ifade edildi. 

17.42 -  Belçika hükümeti, Belçika’da görevli olan Rus diplomatlardan 21'ini casusluk gerekçesiyle sınır dışı edeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı S. Wilmes, Rus diplomatların Rusya'nın Brüksel Büyükelçiliği ile birlikte Anvers şehrindeki konsoloslukta çalıştıklarını belirtti. Belçika meclisinde yapılan bir toplantıda açıklama yapan Wilmes, söz konusu diplomatların Belçika’nın ulusal güvenliğini tehdit eden etki ve casusluk operasyonunda bulunmaları sebebiyle sınır dışı edileceklerini duyurdu. Wilmes, ülkeyi terk etmeleri için Rus diplomatlara 15 gün süre verildiğini, söz konusu kararın Hollanda ile yapılan istişareler çerçevesinde alındığını dile getirdi. Wilmes, "Bu yaptırım değil. Söz konusu karar, ülkemizin ulusal güvenliğiyle alakalı. Rusya ile diplomatik kanallarımız daima açık. Belçika'da Rus büyükelçiliği açık kalmayı sürdürecek” sözlerini kullandı.

17.32 -  ABD ile Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkinliğini artırmayı ve bu yaptırımlardan kaçınma yollarını önlemeyi görüşüyor. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile AB Komisyonu Finanstan Sorumlu Üyesi M. McGuinness, Brüksel'de yapacakları görüşmeden önce birtakım açıklamalar yaptı. McGuinness, Ukrayna yönetimine ve toplumuna transatlantik desteğin devam edeceğine dikkat çekerek, "Yaptırımlar, Putin yönetimine ve savaşın müttefiklerine ekonomik acı çektirmek açısından oldukça önemli." dedi. Yaptırımların, Kremlin'in Ukrayna'ya yönelik yasadışı saldırısını devam ettirmesini zorlaştırdığını belirten McGuinness, ABD ve AB’nin eş zamanlı ve katı yaptırımlar ile ilgili kararlı olduklarını söyledi. McGuinness yaptırımların tam olarak ve etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamanın oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak yaptırımlar ile ilgili çalışmaları güçlendirmek ve devamını getirmek için çeşitli meseleleri görüşeceklerini söyledi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo ise Ukrayna-Rusya savaşının, ABD ile Avrupa ittifakını biraz daha güçlendirdiğini söyledi. Uygulanan ekonomik yaptırımlar sebebiyle Rusya ekonomisinin olumsuz etkilendiğini söyleyen Adeyemo, Moskova’nın savaş kaynaklarının azaldığını dile getirdi Adeyemo, "Moskova’nın daha az savaş kaynağına sahip olmasını sağlamak adına ilerlemeye ve buna göre davranmaya devam etme konusunda kararlıyız." açıklamasını yaptı. Yaptırımlardan kaçınma gayretlerine de odaklanacaklarını söyleyen Adeyemo, şirketlerin, ülkelerin ve bireylerin, uygulanan yaptırımların etrafından dolaşmalarını engelleyeceklerini kaydetti.

17.22 - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından gelen açıklamada, Ukrayna'daki göçmen krizine yönelik bazı kaynaklardan edinilen veriler yayınlandı. Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşında en az 1179 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 1860 sivilin yaralandığını, saldırılardan sonra ise 3 milyon 901 bin 713 göçmenin komşu devletlere geçtiğini açıkladı.

17.03 - Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı Arakhamia, müzakere görüşmelerinden sonra yaptığı açıklamada, "3 gün içinde istişareler yapılabilir. Ardından imzayı atanlar, güvenlik teminatını bizim için sunabilirler. Güvenliğimizin sağlanması konusunda artık ne gerekiyorsa... Teklifimiz bu şekildedir. Garantör olarak, Çin ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi ülkeleri de orada var, onlardan söz edeceğim. Fransa, ABD, Türkiye ki şu anda Türkiye’deyiz. İsrail, Almanya, Polonya, Kanada." sözlerini kullandı.

Rusya'dan vatandaşlarına, Fransa'nın Deauville şehrine 'gitmeyin' çağrısı

16.51 - Rusya tarafından görüşmeler sonrası yapılan açıklamada, müzakerelerin sürdürülmesi maksadıyla Kiev ve Çernigiv'deki asgari eylemlerin önemli düzeyde azaltılacağı yönünde karar verildiği kaydedildi.

16.45 - Rusya'nın Paris Büyükelçiliğinden Ruslara, Fransa Deauville şehrine gitmeme yönünde çağrı yapıldı.

16.26 - İngiltere, ilk kez Rus malına el koydu. İngiltere, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında karasularında bulunan bir süper yata el koydu.

16.19 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, İstanbul'da yürütülen müzakereler hakkında konuştu: "Bugünkü görüşmenin sonuçları, bundan sonraki görüşmelerin liderler seviyesinde gerçekleşmesi için yeterlidir."

16.08 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna ve Rusya heyetleriyle bir araya geldi.

15.59 - 35 ülkenin Sofya Büyükelçisi, Rusya'yı haklı bulan Bulgar vekile tepki gösterdi.

15.37 - Danimarka Parlamentosu'na konuşan Zelenskiy, "Danimarkalı aileleri, Rus işgalinde hayatını kaybeden Ukraynalılar için birer mum yakmaya davet ediyorum."

15.17 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, müzakereler ve heyetler hakkında açıklamalarda bulundu: "Taraflar arasındaki yakınlaşmanın her adımda arttığını gördük, bu bizi oldukça memnun etti. Bazı konularda uzlaşı sağlandı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerlemenin de bugün kaydedildiğini gördük. Daha zor meselelerin de daha sonraki seviyelerde görüşüleceğini öngörüyoruz. İki ülkenin Dışişleri Bakanları da sonraki görüşmelere katılabilirler. Tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin de bu görüşmede arttığını gördük."

15.00 - Müzakerelerin ardından Rusya ve Ukrayna heyetleri, kısa basın açıklamalarında bulundu. 



14.57 - İstanbul'daki müzakerelere katılan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Fomin, Çernigiv ve Kiev'deki askeri eylemlerin azaltılacağını açıkladı.

14.57 - Rusların Ukrayna ordusundan ele geçirdiği teçhizatlar, ayrılıkçı Luhansk bölgesinde sergilendi.

14.56 - Polonya Savunma Bakanı, ordudaki asker sayısını 300 bine çıkartacaklarını açıkladı.

14.39 - Rusya'daki dükkanlarını kapatmayan Fransız marketler zinciri, Ukrayna Lviv'de protesto edildi.



14.35 - Rusya Savunma Bakanı Şoygu: "Hedeflerimize ulaşana kadar savaşa devam edeceğiz."

14.23 - Dolmabahçe'deki müzakere sona erdi.

14.05 - Rusya, Baltık ülkelerinden 10 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.

13.45 - Bir İngiliz gazetesi, Rusya'nın, "Ukrayna'nın Nazi ideolojisinden arındırılması" talebinden vazgeçtiğini dile getirdi. Ayrıca Ukrayna'nın askeri ittifak oluşturmamaya söz vermesi halinde Avrupa Birliği'ne üye olmasına da engel olunmayacağı kaydedildi.

Ukrayna, nükleer destek alacak

13.36 - UAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) Başkanı Rafael Mariano Grossini, Ukrayna'ya nükleer yardım ve destekte bulunmak amacıyla Kiev'e gitti.

13.36 - Kremlin Sözcüsü Peskov, Roman Abramoviç'in müzakere taraflarının onayıyla İstanbul'da olduğunu belirterek, "Temasların sağlanması konusunda yardımcı oluyor. Heyetin resmi üyesi değil ancak yine de bizim tarafımızda." ifadelerini kullandı. 

12.47 - Çin Dışişleri Bakanlığı, Batı'nın mültecilere yönelik çifte standardı hakkında tepki gösterdi.

12.43 - Ukrayna halkının Mariupol'den tahliyesi devam ediyor.

11.41 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, son 24 saatte 68 Ukrayna askeri üssünün yok edildiğini duyurdu.

11.35 - Rus askerleri, Nikolayev'deki valilik binasını vurdu.

11.32 - Rusya Savunma Bakanlığı, Rivne'deki yakıt deposunu vurduklarını açıkladı.

Rus Oligark Abramoviç, Dolmabahçe'de

11.20 - Zehirlendiği hakkında haberler çıkan Rus oligark Roman Abramoviç, Dolmabahçe'deki müzakerelere katıldı.

10.41 - Dolmabahçe Ofisi'ndeki müzakereler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından başladı.

10.21 - Bloomberg, Rusya ve Beyaz Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Erdoğan, müzakere heyetlerine hitap etti

10.11 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakereler için İstanbul'da bulunan Ukraynalı ve Rus heyetlere hitap etti: "Tüm dünya sizden gelecek müjdeli ve hayırlı haberleri bekliyor."


09.52 - Ukrayna'nın doğusu ile batısı arasındaki stratejik noktalardan biri olan ve 34 gün boyunca Rus kuvvetleri tarafından bombalanan Jitomir, hayalet kente dönüştü.



09.39 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'ne geldi.



09.37 - Ukrayna: "Rus ordusu 597 tankını, 129 helikopterini 127 uçağını ve 17 bin 200 askerini kaybetti.

09.28 – Savaş hali, Çekya’yı da vurdu. Ülkedeki akaryakıt fiyatları rekor seviyeye ulaştı.

Heyetler, Dolmabahçe'de

09.25 – Ukrayna ve Rusya heyetleri Dolmabahçe Ofisi’ne geldi.



08.48 – Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilecek. Görüşme öncesinde ofis önünde toplanan yerli ve yabancı basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği görüldü.



08.10 – Ukrayna Lideri Zelenskiy, İrpin şehrindeki Rus güçlerinin tamamen temizlendiğini dile getirdi.

08.01 – Japonya, Rusya’ya lüks araç ihracatına yasak getirdi.

04.09 – Ukrayna Savunma Birimleri, Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne baskın düzenledi. Rusya yanlısı olduğu belirlenen papaz ve rahip gözaltına alındı.

03.45 – Ukrayna ordusu, Rus ordusunun konvoyunu pusuya düşürerek bombalı saldırı düzenledi.



02.53 – Zelenskiy, Rusya’nın çekilmeye başladığını dile getirerek liderlerle diplomatik görüşmelerinin devam ettiğini; Rusya’ya uygulanan küresel yaptırımları analiz edecek bir uzman grubu oluşturulduğunu aktardı.

02.38 – Mariupol’de ilerleyen bir Rus tankı, el tipi tanksavar ile vuruldu ancak araç, patlamadı. 



02.21 – Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın en önemli silahlı yapılarından olan Azov taburunun komutanlarını taşıyan Mi-8 helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı. 

02.14 – Zelenskiy, liderlere çağrıda bulunarak Rusya’ya yaptırımların sertleştirilmesini talep etti.

00.48 – Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, İstanbul’da gerçekleştirilecek toplantı öncesinde konuştu. Kuleba, azami taleplerinin ateşkes olduğunu ve bunun sürdürülmesini istediklerini dile getirdi.

00.08 – Daha önceki konuşmasında Rusya’da rejim değişikliği olması gerektiğini savunan Biden, yaptığı son açıklamalarda da Putin’in ne düşündüğünün umurunda olmadığını aktardı. Biden’ın bu açıklamaları ise ABD’de tepkilere sebep oldu.

Yorumlar (0)