İstanbul'da yapılan Rusya-Ukrayna zirvesi dünya basınında! "Türkiye'ye güveniyorlar"

Uluslararası medya, Türkiye'de düzenlenen tarihi müzakere görüşmesini okurlarına aktardı. Ukrayna ve Rusya'nın Ankara'ya güvendiğine vurgu yapıldı. 

GÜNDEM 29.03.2022, 13:20
İstanbul'da yapılan Rusya-Ukrayna zirvesi dünya basınında! "Türkiye'ye güveniyorlar"

Ukrayna ve Rusya’dan gelen müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi.

Dolmabahçe görüşmeleri yabancı basında

Tarihi zirveye Dolmabahçe ev sahipliği yaparken, Türkiye'deki zirveyi dünya basını da yakından takip ediyor.

İki ülke temsilcilerinin, İstanbul'da yeni bir barış görüşmelerine başladığına vurgu yapılırken, bir ayın geride kaldığı savaşın sonlandırılması için çaba harcandığı kaydedildi.

“Türkiye’ye güveniyorlar”

Radyo yayın ağı France Info'nun, "Ukrayna'da savaş: Türkiye'nin Kiev ile Moskova arasında niye arabuluculuk yaptığını açıklıyoruz" başlığıyla aktarılan haberde her iki ülkeyle Ankara'nın yakın ilişkileri olduğuna vurgu yapıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, İstanbul’daki zirveden önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kullandığı "Tarafların Türkiye’ye güveninin sorumluluğunun bilincindeyiz." sözlerine dikkat çekildi. 

“Ateşkes görüşmeleri sonuç vermeli”

Haberde, Türkiye'nin son dönemde Rusya ile askeri iş birliğini artırdığı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında iyi bir diyalog olduğu anımsatıldı.

Erdoğan'ın konuşmasına dikkat çeken BBC, “Ateşkes görüşmelerinin netice vermesi lazım" başlığına yer verdi ve "Uzun bir masada karşılıklı bir şekilde oturdular. Türk lider önce hitap etti, daha sonra alkışlar geldi. İki hafta sonra yüz yüze ilk görüşmeler.” sözlerine yer verildi.

Beşinci haftasına girdiği belirtilen çatışmalardan dolayı “derin üzüntüsünü” belirten Erdoğan'ın, Türkiye'nin iki devlet ile dostluğunun arabuluculuk yapma zorunluluğunu getirdiğini aktardığı ifade edildi.

“Adil barışın kaybedeni çıkmaz”

The Guardian, İstanbul'daki barış görüşmelerinden önce, Erdoğan'ın yaptığı konuşmayı aktardı.

Karadeniz'in kuzeyinde devam eden çatışmaların hemen sona ermesinin önemine dikkat çeken Erdoğan'ın, "Adil barışın kaybedeni çıkmaz." ifadesine yer verildi.

Dolmabahçe'deki toplantıya çok sayıda basın mensubunun yoğun ilgi gösterdiğine de dikkat çekildi.

“Türkiye, Putin-Zelenskiy zirvesine hazır”

Financial Times, iki taraf arasındaki görüşmeleri için “Erdoğan, Ukraynalı ve Rus müzakerecilere ateşkes çağrısında bulundu” başlığını kullandı.

Erdoğan'ın görüşmelerden "iyi haberler" gelmesi yönündeki beklentisi dile getirilirken, bu temasların Ukrayna Lideri Zelensky ile Rus Lider Putin arasında bir görüşmeye imkan tanıyabileceği bildirildi. Liderler düzeyinde Türkiye'nin, muhtemel bir zirveye hazır olduğu kaydedildi.

Rusya ve Ukrayna, Ankara’nın müttefiki

Haberde, “Türkiye, her iki devleti de müttefik olarak değerlendiriyor. Saldırıyı kınadı fakat Moskova'ya yönelik yaptırım uygulama düşüncesini reddetti. Erdoğan, Türkiye'nin arabulucu şeklinde konumlandığını ifade etti.” sözlerine yer verildi.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, talep etmeleri durumunda müzakerecilere yardım edeceği de ifade edildi.

“Anlaşma mümkün”

CNN International ise müzakereler öncesinde Cumhur Erdoğan'ın, karşılıklı bir şekilde oturan heyetlere hitap ettiğini aktardı.

Erdoğan'ın "Her iki devletin meşru kaygılarını giderebilecek bir anlaşma mümkün." sözleri okurlara aktarıldı.

Öte yandan Erdoğan'ın, "değerli dostlarım" diyerek seslendiği Zelenskiy ve Vladimir Putin’e selamlarını ilettiği kaydedildi.

Yorumlar (0)