"Kobani" için 17 tutuklama!

"Kobani" bahane edilerek 2014 senesinde gerçekleştirilen eylemlere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi tutuklandı. 

GÜNDEM 02.10.2020, 11:02 02.10.2020, 11:28
"Kobani" için 17 tutuklama!

"Kobani" bahane edilerek 2014 senesinde gerçekleştirilen eylemlere ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dâhilinde 20 kişi gözaltına alınmıştı. Söz konusu kişilerden 17'sinin tutuklandığı bildirildi. 

Emniyette yapılan işlemlerden sonra şüpheliler, adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, savcıya verdikleri ifadenin ardından tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine gönderildi. 

Kimler tutuklandı?

Hâkimlik tarafından yapılan sorgunun ardından tutuklanan isimler şu şekilde:

Ayla Akat Ata,

Emine Beyza Üstün, 

Bülent Barmaksız,

Dilek Yağlı,

Zeki Çelik, 

Pervin Oduncu,

Berfin Özgü Köse,

Ayhan Bilgen,

Nazmi Gür, 

Emine Ayna,

Bircan Yorulmaz,

Can Memiş,

Günay Kubilay, 

Ali Ürküt,

Alp Altınörs, 

Cihan Erdal,

İsmail Şengün.

Kimler serbest bırakıldı?

Hâkimlik tarafından yapılan sorgunun ardından serbest bırakılan isimler şöyle:

Gülfer Akkaya,

Altan Tan,

Sırrı Süreyya Önder.

Ne olmuştu?

Türkiye genelinde 6-7-8 Ekim 2014'te "Kobani" bahane edilerek terör amaçlı eylemler gerçekleştirilmişti. 

Söz konusu süreçte, HDP eş başkanları ile HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri tarafından sosyal medya platformları aracılığıyla çağrılar yapılmış, Fırat Haber Ajansı ile terör örgütü PKK/KCK'nın basın yayın organları tarafından provokatif ifadeler kullanılmıştı.

Bunun üzerine PKK/KCK terör örgütünün sözde yöneticileri ile söz konusu örgütün kadın, gençlik ve silahlı şehir yapılanması sokaklara dökülerek, terör eylemlerinde bulunmuştu. 

6 Ekim 2014 tarihinde 35 şehir, 96 ilçe ve 131 yerleşim bölgesinde terör faaliyetleri başlamış, ilerleyen günlerde yolların kesildiği, barikatların oluşturulduğu, molotof kokteylleri, uzun namlulu silahlar, taşlar, sopalar ve havai fişeklerle kamu kurum ve kuruluşlarına saldırılmış, sivillerin dükkânlarına, evlerine ve araçlarına ciddi derecede hasar verilmişti.

Ayrıca, söz konusu terör eylemleri sırasında 37 masum kişi hayatını kaybetmiş, 435 vatandaşın yanı sıra güvenlik güçlerine mensup olan 326 kişi de yaralanmıştı.

7 Ekim 2014 tarihinde terör eylemleri kapsamında cinayetlerin işlendiği, buna rağmen 8 Ekim 2014 tarihinde insanların sokaklara çıkmaları için çağrıda bulunulmaya devam edildiği görülmüştü. 

Yorumlar (0)