Kılıçdaroğlu'ndan Akbelen tepkisi: Katliama ‘dur’ deyin!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşma yaptı. Konuşmasında Akbelen'deki maden sahası çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, "Doğanın yanında duranı marjinal ilan ediyorsunuz. Bakın Akbelen yalnızca bir Akbelen değildir. Akbelen aynı zamanda Türkiye'dir. Akbelen’e yapılanlar katliamdır. Bu katliama ise ‘dur’ demek her birimizin görevidir’’ şeklinde konuştu.

GÜNDEM 08.08.2023, 14:47 08.08.2023, 15:53
Kılıçdaroğlu'ndan Akbelen tepkisi: Katliama ‘dur’ deyin!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün düzenlenen partisinin grup toplantısında konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları ise şöyle;

‘‘Akbelen aynı zamanda Türkiye'dir’’

"Ormana baktığınız zaman içinizde bir şeylerin adeta kıpır kıpır olduğunu hissedersiniz. Lakin talan edilen bir ormana baktığınız zaman ülkenin ne hale geldiğini açık bir şekilde görürsünüz. Ormanların içinde apayrı bir yaşam var. Siz orayı katlettiğinizde bir hayatı da yok ediyorsunuz. Doğayı neden tahrip ediyorsunuz, neden yok ediyorsunuz. Bakın Akbelen yalnızca bir Akbelen değildir. Akbelen aynı zamanda Türkiye'dir.

‘‘Katliama dur demek hepimizin görevidir’’

Bakın size bir şey daha söyleyeceğim; Allah’ın güneşi bedava. Eğer elektriğe ihtiyacımız varsa bu bedava zaten. Kömür için, akaryakıt için, doğalgaz için para ödüyorsunuz. Allah’ın güneşi bedava. Siz güneş panellerini kurarsınız eğer istediğiniz kadar da elektrik üretirsiniz. Bu yapılanın adı, canlı katliamıdır. Bu katliama ise ‘dur’ demek her birimizin görevidir. Bunu hepimizin bilmesi gerek.

Eğer toprak elinizden alınmışsa, bilin ki vatan da elinizden alınmıştır. 2019 yılından beri mücadele ediyorsunuz. Her dönem seçimi beklediler. Seçimden sonra gereğini yapacağız dediler. Seçimi de hileyle, hurdayla aldılar. O devasa araçlar ile ağaçların nasıl kesildiğini ise hep beraber izledik.

Kılıçdaroğlu, Paris İklim Anlaşmasını hatırlattı

Paris İklim Anlaşmasını, Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak imzalamışsınız. Kömür tüketen eski santralları ‘kapatacağız.’ demişsiniz. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlanmış. Fakat buna rağmen ‘Ben yoluma giderim.’ diyorlar. Neden peki, biliyor musunuz? ‘Beşli çeteler’ külliyeden güç alarak askeri ve polisi size karşı kullanıyorlar. Aslında o polislerin, askerlerin size karşı herhangi bir tavrı yok. Onlar yalnızca emir kulu. Asıl bu talimatı verenler suçlu.

‘‘Marjinal’’ tepkisi

Muğla’da o muhteşem doğanın yüzde 80’ine maden arama ruhsatı verilmiş. Oraları talan etmeye o kadar hazırlar ki… Bu ülkeyi beşli çeteler mi yönetecek, yoksa yasalar ile mi bu ülke yönetilecek? Beşli çetelerin gücü ile ülkeyi yönetmeye kalkarsanız işte tablo bu olur. Sıkılmadan, utanmadan ağacını koruyanları “marjinal” ilan ediyorsunuz.”

‘‘Kimse ‘maden çıkarılmasın’ demiyor’’

Maden elbette ki çıkarılmalı. Kimse onlara “maden çıkarılmasın” demiyor. Ama talan edilmeden çıkarılsın, orman yok edilmeden çıkarılsın. Yerin altından bu madeni çıkaracaksan, bunun da usulü var. Eğer “içme suyuna zarar verecek” deniyorsa, sen o madeni çıkaramazsın.

AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin vicdanlı milletvekillerine buradan çağrı yapalım. Siz de oraya gidin bakın. Benim gördüklerimi sizler de görün. Köylüleri ben dinledim, siz de dinleyin. Bu çağrıyı Meclis Genel Kurulu’nda da yapalım. Fakat şöyle yapacaklar; Genel Kurul salonuna onlardan gelen olmayacak. Koridorda bekleyecekler.

Yorumlar (0)