İbrahim Kalın açıkladı: Ermenistan ve İsrail'e tıbbi yardım gönderilecek!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yapılan yardımlara ilişkin, "Ermenistan'dan bir ilaç talebi olmuştu. Cumhurbaşkanımız bunu onayladı. İsrail'den de bir tıbbi malzeme talebi oldu. Bu da zannediyorum bugünlerde tamamlanacak ama biz eş zamanlı olarak Filistin'e de malzeme göndereceğiz." açıklamasında bulundu. 

GÜNDEM 12.04.2020, 11:04 12.04.2020, 11:48
İbrahim Kalın açıkladı: Ermenistan ve İsrail'e tıbbi yardım gönderilecek!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde gelinen son durum ile Türkiye'nin diğer ülkelere yaptığı yardımlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiye edilen tedbirlere titizlikle uyduğunu kaydederek, "Sıkı bir şekilde uyguluyor. Devlet işleyişinde aksaklık olmaması için bütün tedbirler alındı ve altyapı kuruldu. Önemli toplantılar video konferans ile yapılıyor. Cumhurbaşkanımız tedbirlerin uygulanması konusunda çok titiz ve hassas davranıyor." ifadelerini kullandı. 

Koronavirüsün ne zaman sona ereceğine ilişkin Kalın, "Sürecin ne zaman biteceği alınan tedbirlerin ne kadar başarıyla uygulandığına bağlı. Bir küçük kaçak, ikinci bir dalgayı tetikleyebiliyor. Kesin olarak 'Bu tarihte biter' diye bir öngörüde bulunmak gerçekten çok zor." dedi. 

"Ekonomik olarak bu noktadan çok hızlı çıkacağız"

Kalın, Türkiye'nin sağlık altyapısının koronavirüse karşı çok güçlü olduğunu belirterek, "Bu süreç sona erdiğinde ekonomik olarak bu noktadan çok hızlı çıkacağımızı düşünüyorum. Yeni bir dünya mutlaka kurulacak. Aksi halde bir sonraki afet karşısında vereceğimiz cevap çok daha yıkıcı olabilir. Türkiye sağlam bir altyapıya sahip olduğu için bu süreci iyi yönetti." diye konuştu. 

3 alanın çok önemli hale geldiğine dikkat çeken Kalın, bu alanları biyo-güvenlik, siber-güvenlik ve gıda güvenliği olarak sıraladı. 

"IMF diye bir gündemimiz yok"

Kalın, IMF (Uluslararası Para Fonu) ile anlaşma iddialarına ilişkin, "Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma, yeni bir kredi almak gibi bir durumu gündeminde yok. IMF diye bir gündemimiz yok. Ama bu küresel krizden hep birlikte çıkacağız." açıklamasını yaptı. 

"İsrail ve Filistin'e eş zamanlı olarak tıbbi malzeme göndereceğiz"

Ermenistan'dan ilaç talebi olduğunu kaydeden Kalın, "Cumhurbaşkanımız bunu onayladı. İsrail'den de bir tıbbi malzeme talebi oldu. Bu da zannediyorum bugünlerde tamamlanacak ama biz eş zamanlı olarak Filistin'e de malzeme göndereceğiz. Pek çok ülkeye gönderdik. Son derece insani bir durum. Burada siyasi hesap yapılmaz. Biz bunları temin ettik, etmeye de devam edeceğiz." dedi. 

"İkinci bir sokağa çıkma yasağı olabilir"

Kalın, yeni bir sokağa çıkma yasağı ilan edilip edilmeyeceğine ilişkin, "Bunun için gerekli tedbirler mutlaka alınacak. Sokağa çıkma yasağı uygulaması ilk günden beri gündemdeydi. İkinci bir sokağa çıkma yasağı olabilir mi? Bunu dikkate alarak bununla ilgili kararlar biraz olayın seyrine göre şekillenir. Olabilir, tekrar olabilir. Olayın seyrine göre izlememiz gereken bir konu." ifadelerini kullandı. 

"Panik yapmayın ve sosyal mesafeyi koruyun"

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği akşam yaşanan panik havasına ilişkin Kalın, "Cuma gecesi keşke böyle bir panik havası hiç oluşmasaydı. Korkmayın, panik yapmayın ve sosyal mesafeyi koruyun. Bu tür sokağa çıkma yasağı ilanlarını hangi saatlerde yapsanız o bir iki saat içinde böyle marketlere hücum etme durumları ne yazık ki oluyor. O akşam açıklandıktan sonra da bir genelge de yayınlandı. Bir sıkıntı olmadı. Bu tür planlamalar yine olabilir." şeklinde konuştu. 

"Tamamen halk sağlığını korumaya yönelik bir tedbir"

Kalın, tedbirlere uyan vatandaşlara teşekkür ederek, "Sokağa çıkma yasağı maalesef bizim tarihimizde kötü çağrışımları olan bir yöntem. Bunun bunlarla ilgisi yok tabi. Tamamen halk sağlığını korumaya yönelik bir tedbir." açıklamasını yaptı.
 

Yorumlar (0)