Google'a 296 milyon lira ceza kesildi

Turizm ve arama sorgularında kendini öne çıkarttığı tepist edilen Google hakkında Rekabet Kurulu’nun başlattığı soruşturma tamamlandı.

GÜNDEM 14.04.2021, 16:50 15.04.2021, 10:59
Google'a 296 milyon lira ceza kesildi

Soruşturma neticesinde varılan karara göre ise Google’a 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası kesildi. 

Rakiplerini dışlamakla suçlanıyordu

Soruşturma çerçevesinde Google, arama sonuçlarında rakiplerini dışladığı gerekçesiyle suçlandı. 

Konaklama ve arama fiyat sorgulamalarında Google'ın kendi hizmetlerini haksız şekilde diğer şirketlerin önüne çıkardığı tartışılıyor. Söz konusu iddialar hakkında Mart ayında savunma yapan Google avukatları, şirketin rekabete zarar vermediğini ileri sürmüştü.

Kanunları ihlal etti

Google'a kesilen 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezasının gerekçeli kararında ise şirketin belirlenen kanunları ihlal suçu işlediği ifade edildi.

Rekabet Kurumu'nun gerekçeli karara ilişkin yayınladığı bildiride, “Google’ın, Reklâmcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. Google LLC, Google Ireland Limited, Google International LLC ve Alphabet Inc’ten oluşan ekonomik bütünlüğün genel arama hizmetleri pazarında hâkim durumda olduğuna pazarlarındaki rekabetin bozulmasına yol açmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği tespit edilmiştir” denildi.

Geçen yıl da 2 ayrı ceza kesilmişti

Öte yandan Google, geçtiğimiz yıl da iki ayrı ceza almış ve arama hâkimiyetini kullanarak çevrimiçi pazardaki faaliyetleri zorlaştırdığı için 98 milyon liralık ceza yemişti.

Google’a, Rekabet Kurumu tarafından bir ceza da Adwords reklâmları nedeniyle kesilmişti. Bu cezada ise Google'a 197 milyon lira ceza ödemeye mahkûm edilmişti.

Google’a, kesilen bu ceza ise Global Competition Review'ın Küresel Ölçekte Yılın En İyi Rekabet Kararı adayları arasına Rekabet Kurulu’nun da girmesini sağlamıştı.

Yorumlar (0)