Rekabet Kurumu 'veri paylaşımı zorunluluğu'na 'Dur' dedi! Soruşturma açıldı

Rekabet Kurumu, WhatsApp’ın veri paylaşılması zorunluluğuna ilişkin yeni güvenlik güncellemesinin ciddi ve telafisi olmayan zararlar doğurabilmesi sebebiyle resen soruşturma başlatarak WhatsApp ile verilerinin paylaşılması hususundaki zorunluluğu durdurduğu açıkladı.

GÜNDEM 11.01.2021, 14:01 12.01.2021, 09:26
Rekabet Kurumu 'veri paylaşımı zorunluluğu'na 'Dur' dedi! Soruşturma açıldı

Rekabet Kurumu tarafından WhatsApp ve Facebook hakkında soruşturma başlatılarak verilerin paylaşılması zorunluluğu durduruldu.

Rekabet Kurumu’nun 11 Ocak 2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla beraber, WhatsApp programı kullanıcılarına getirilmiş olan veri paylaşma zorunluluğuna ilişkin Facebook için 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi maksadıyla resen soruşturma başlatıldı.

“Daha çok verinin işlenmesi…”

Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler paylaşıldı:

“Bilindiği üzere, son zamanlarda, WhatsApp kullanıcıları için gizlilik ilkesinin güncelleneceği dair bilgilendirme yapılarak, güncellemeyle kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmayı sürdürebilmeleri için program verilerinin Facebook firmalarıyla paylaşılması yönünde onay vermeleri gerektiği, aksi durumda 8 Şubat 2021 tarihi itibarıyla WhatsApp programını kullanamayacakları ifade edilmiştir.

Bu şekilde yapılan bir güncelleme daha çok verinin Facebook şirketlerince toplanıp işlenip kullanılması konusunu içermektir.

“Telafisi olmayacak zararlara sebep olabilir”

Alınmış olan kararda uygulamaların soruşturma neticesinde alınacak nihai karara kadar telafisi olmayacak ciddi zararlar doğurma ihtimali oluşturduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi gereğince geçici olarak tedbir alınması ve bu dahilde, Facebook’un ülkemizde, WhatsApp kullanıcılarının verilerini 8 Şubat 2021 tarihi itibarıyla başka hizmetler amacıyla kullanılmasına yönelik getirmiş olduğu koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden ve bilgilendirmeyi kabul etmeyen bütün kullanıcıların firmayla veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu ifade eden tarihe dek bildirmesi gerekliliği kararına varılmıştır.

Ne olmuştu?

Facebook’un geçtiğimiz yıllarda satın aldığı dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, geçtiğimiz hafta kullanıcılara eğer AB üyesi ülkelerin dışında bir kullanıcıysalar, 8 Şubat tarihine dek yeni “Gizlilik Sözleşmesi”ne onay vermeleri gerektiğine ilişkin uygulamadan bir bildirim yollamıştı.

Yeni sözleşme ile kullanıcı verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılması öngörülerek verilerin işlenmesi yasal bir zemine oturtulacaktı.

Sözleşmeye ilişkin kullanıcıların özellikle sosyal medya kanallarında büyük bir tepki göstermesi üzerine konu gündemin üst sıralarına çıkmıştı.

Özellikle WhatsApp’ın AB ülkeleri için bu sözleşmeyi uygulayamaması ve diğer ülkeler için bu koşulu getirmesi çift başlılık olarak değerlendirilmişti.

Türkiye’den birçok kullanıcı veri ihlali ihtimaline imkan vermemek için yerli uygulamalardan BİP başta olmak üzere, Telegram, Elon Musk’ın önerdiği Signal gibi programlara geçiş yapmıştı.

Yorumlar (0)