Rekabet Kurumu: Google'a idari para cezası uygulanıyor!

Rekabet Kurumu'dan "Google" açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, "Google'a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır." ifadesine yer verildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.12.2019, 16:08 17.12.2019, 16:29
Rekabet Kurumu: Google'a idari para cezası uygulanıyor!

Rekabet Kurulu tarafından Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında soruşturma açılması kararlaştırılmıştı.

Eylül 2018'de Google'ın mobil işletim sistemi ve mobil uygulama ile hizmetlerinin sunumuna ilişkin davranışlarının ve cihaz üreticileriyle imzaladıkları sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma ABD merkezli teknoloji firmasının aleyhine sonuçlanmış ve şirkete 93 milyon lira idari para cezası verilmişti.

Google: Firmalara yeni lisans verilmeyecek

Bu cezanın ardından Google, kendi programlarını kullanabilmeleri için Türkiye'deki firmalara yeni lisans verilmeyeceğine dair uyarı yapmıştı. ABD merkezli teknoloji firması, "Türkiye'de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye'de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye'de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor." açıklamasında bulunmuştu.

Bu uyarının ardından Rekabet Kurumu'ndan bir açıklama daha geldi.

Açıklamada, Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ile hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve cihaz üreticileriyle imzaladıkları sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017 tarihinde Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Açıklama özetle şöyle:

- "Yürütülen soruşturma neticesinde Google’ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerinin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması şartıyla mobil cihaz üreticilerine finansal destek verdiği belirlenmiştir."

- "Bu kapsamda Google'a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun dâhilinde ihlâl sayılan uygulamaları sonlandırıp gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre verilmiştir. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sonlanmış ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda bu değişikliklerin tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı belirlendiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır."

- "Google'ın soruşturmaya konu uygulamaları Avrupa Birliği (AB) ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olmuştur.  Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi'nin yürüttüğü süreç Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütlerinin ardından sonuçlandırılmıştır. Yine, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuya ilişkin rekabet ihlâli sonucuna ulaşmış ve Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir."

- "Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi Kurulumuz kararında bulunan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir."

Yorumlar (0)