Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -6-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin hangi gelişmeler yaşanıyor? İşte haber dizimizin altıncı bölümü...

GÜNDEM 26.09.2019, 13:25 26.09.2019, 14:49
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -6-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

WHO: Ebola salgını geri çekiliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tarihin ikinci en ölümcül Ebola salgınının geri çekildiğini söyledi. 

Ghebreyesus, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yılın Ağustos ayından beri yaklaşık 2 bin kişiyi öldüren salgının sona erdiğini söylemenin yanlış olacağını ifade etti. 

Kolombiya, Maduro'yu eleştirdi!

Kolombiya, Birleşmiş Milletler'e (BM) Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun terörist gruplara desteğinin "kesin kanıtını" sunacağını bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, "Maduro'nun, Kolombiya'ya saldırmak için Venezuela'da faaliyet gösteren suç örgütlerine ve narko-terörist gruplara desteğini gösteren kesin kanıtlara sahibiz." dedi. 

Duque, "128 sayfalık bu dosya, Maduro rejiminin Kolombiya halkına saldıran terörist kartellerle suç ortaklığını gösteren kanıtlardan oluşuyor." ifadesini kullandı.

Trump, Zelenskiy'e Biden için baskı yapmadığını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, siyasi rakibi Joe Biden'ı soruşturmak için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e baskı yapmadığını söyledi.

Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasında Zelenskiy ile yaptığı toplantıda görüşlerini bildirdi.

Zimbabve'den yasa dışı yaptırımların kaldırılması için çağrı!

Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, çarşamba günü yaptığı konuşmada, ülkesinin ekonomik iyileşmesini engellemesi nedeniyle ABD ve Avrupa'ya "yasa dışı yaptırımları" kaldırmaları için çağrıda bulundu.

Mnangagwa, ülkesinde kendisine yöneltilen siyasi baskı suçlamalarından bahsetmedi. 

Zimbabve'de bu yıl, 50'den fazla hükümet eleştirmeni ve eylemcisi kaçırıldı. Eleştirmenler, Mnangagwa'yı güçlü silahlı taktiklere başvurmakla suçlamıştı. Artan enflasyon, su kıtlığı ve devamlı elektrik kesintileri nedeniyle muhalefet büyümeye devam ediyor.

Guterres, şiddet içeren aşırılık konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın çatışmaları şiddetlendiren ve bölgeleri istikrarsızlaştıran hoşgörüsüzlük, şiddet içeren aşırılık ve terörizm ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Saldırıları koordine etmek, propaganda yapmak ve yeni destekçiler bulmak için sosyal medya ve karanlık ağ kullanımı anlamına gelen "siber terörizme" değinen Guterres, bu tehdide verilecek karşılığın insan haklarına zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

İran ile Irak arasında iş birliği vurgusu!

Irak haber ajansında yer alan habere göre, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir araya geldi.

İki lider, ikili ilişkilerini güçlendirmenin ve geliştirmenin gerekliliğini vurguladı.

Salih, iki komşu ülke arasında bölgesel istikrarı korumak, "aşırılıkçılık ve terörizm" ile yüzleşmek için iş birliğinin önemini vurguladı.

Erdoğan ile Miçotakis, "mülteci" meselesini görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda görüştü. Başbakan Miçotakis, göçmen ve mülteci girişlerindeki artışı durdurmak için iş birliği istedi.

Miçotakis, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la göçten Kıbrıs'a ve iki taraflı meselelere kadar bütün önemli konuları görüştüm. Halkımızın yararı ve bölgenin istikrarı için daha iyi bir atmosfer oluşturma amacıyla birlikte çalışmaya karar verdik." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)