Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -1-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin tüm gelişmeler sırasıyla haberimizde...

GÜNDEM 24.09.2019, 08:55 24.09.2019, 13:35
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -1-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

ABD, Ruhani ve Zarif'e vize verdi

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmaları için vize verdiği duyuruldu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Zarif'in 20 Eylül Cuma günü New York'a gitmeye hazır olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta başlarında BM etkinliği sırasında Ruhani ile görüşmek istemediğini söylemişti.

Milyonlarca kişi küresel iklim grevi için sokaklarda

Okulu boykot eden öğrenciler ve aktivistlerden oluşan milyonlarca kişi, 20 Eylül Cuma günü iklim değişikliğine karşı harekete geçme çağrısında bulunarak, kitlesel protesto gösterilerine katıldı. 

New York'tan Guatemala’ya, Sidney'den Kabil'e ve Cape Town'dan Londra'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki binlerce şehirde protestocular, sokaklara dökülerek hükümetlerinin iklim kriziyle mücadele etmek ve çevresel felâketleri önlemek amacıyla acil adımlar atmalarını istediler. 

Gençlik liderleri iklim değişikliğine karşı!

Gençlik liderleri, iklim değişikliği konusunda acil eyleme geçilmesi için Birlemiş Milletler'de (BM) toplandı. 

BM, cumartesi günü 500 genç aktivisti ve girişimciyi New York'taki ana karargâhta toplantıya davet etti. 

Toplantı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dünya liderlerini, küresel ısınmayı önlemek amacıyla Paris Anlaşması doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azaltmaları için daha fazla taahhütte bulunmaya çağırdığı İklim Zirvesi'nden iki gün önce gerçekleşti.

Karbon salınımını durdurma çabalarına hız kazandırıldı

İklim değişikliği konusunda acil eyleme geçilmesi için milyonlarca gencin sokaklara dökülmesinin ardından, dünya liderleri 23 Eylül Pazartesi günü Birleşmiş Milletler'de (BM) toplandılar ve karbon salınımını durdurma çabalarına hız kazandırdılar.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel ısınmayla mücadeleye yönelik 2015 Paris Anlaşması'nı güçlendirmeyi amaçlayan zirvede konuşmaya hak kazanmaları için eylem planı sunmaları gerektiği konusunda hükümetlere uyarıda bulunmuştu. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi gibi dünya liderleri ve yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek için çalışan şirketler, zirvede konuşma yaptılar. 

Zirveye 60 civarında lider katılım gösterdi.

ABD ile İran görüşecek mi?

ABD ile İran, Ortadoğu'daki güvenlik vizyonlarını bu hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na sunmaya hazırlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 Eylül'de, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ise 25 Eylül'de kurul toplantısında konuşma yapması bekleniyor.

Bir yandan Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırılar ve ABD ile İran arasındaki karşılıklı atışmalar nedeniyle Ortadoğu'da gerginlik tırmanmaya devam ederken, diğer yandan iki lider diplomasi için umut veriyor.

Trump çok esnek bir insan olduğunu söylerken, Ruhani de bölge ülkelerine "dostluk ve kardeşlik elini" uzattığını bildirdi.

Trump, pazar günü yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu sırasında Ruhani ile planlanmamış bir görüşme olasılığını açık bıraktı.

Greta Thunberg dünya liderlerine seslendi: Rüyalarımı çaldınız

İsveçli genç iklim aktivisti Greta Thunberg, pazartesi günü Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, çocukluğunun ve rüyalarının boş sözlerle çalındığını kaydetti.

Thunberg, New York'taki BM Genel Kurul salonunda dinleyicileri heyecanlandıran duygusal bir konuşma yaparak, "Sizi izliyor olacağız. Bu tamamen yanlış. Burada olmamalıyım. Okyanusun diğer tarafında okulumda olmalıyım. Biz gençlere umut almaya geliyorsunuz. Buna nasıl cüret ediyorsunuz? Çocukluğumu boş laflarla çaldınız." dedi.

Kendisini yine de şanslı olarak gördüğüne dikkat çeken Thunberg, "İnsanlar acı çekiyor, insanlar ölüyor. Tek konuşabildiğiniz para ve sonsuz ekonomik büyüme masalları. 30 yıldan uzun bir süredir bilim net bir şekilde ortada." ifadelerini kullandı.

"Trump'ın rolü, Maduro üzerindeki baskının açık işareti"

Juan Guiado’nun baş diplomatı Julio Borges, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu hafta BM Genel Kurulu'nda yalnızca Venezuela ile ilgili bir toplantıya katılacak olmasını, Nicolas Maduro üzerindeki baskının artacağının "açık bir işareti" olarak nitelendirdi.

Borges, Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun çarşamba günü Venezuela'yı görüşmek üzere Batı Yarımküre liderleri ile bir toplantıya katılmasının beklendiğini aktardı.

Trump'tan İklim Zirvesi'ne beklenmedik ziyaret

ABD Başkanı Donald Trump, beklenmedik bir şekilde Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'ne katıldı.

Zirvenin yapıldığı salonda yaklaşık 15 dakika kalan Trump, konuşma yapmadı.

Trump, salondan ayrılmadan önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi dikkatlice dinledi.

Macron'dan arabuluculuk çabaları

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Washington ile Tahran arasındaki gerilimi etkisiz hâle getirmeye çalıştığını, bu nedenle İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ABD Başkanı Donald Trump ile ayrı görüşmeler düzenleyeceğini bildirdi.

Macron, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 14 Eylül günü Suudi petrol tesislerine düzenlenen ve ABD ile Suudi Arabistan'ın İran'ı sorumlu tuttuğu saldırıların bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Trump'tan Johnson'ın yeni anlaşma fikrine destek!

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın İran ile yeni nükleer anlaşma imzalama fikrine olumlu yanıt verdi. 

Johnson'a saygı duyduğunu ve bu fikri gündeme getirdiği için şaşırmadığını vurgulayan Trump, "Boris'e çok saygı duyuyorum ve bu fikri ortaya atan ilk kişi olmasına hiç şaşırmadım. İran ile eski nükleer anlaşmaya itirazınız ne olursa olsun, şimdi harekete geçme zamanı ve yeni bir anlaşma sağlama zamanı." dedi.

Aslında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dâhil bazı dünya liderleri, bir yıldan uzun süredir İran ile yeni bir anlaşmaya varma olasılığından bahsediyor.

Lima Grubu, Maduro'ya yaptırım uygulamak istiyor

Pazartesi günü Latin Amerika ülkeler, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu zorlamak için yaptırım uygulamaya istekli olduklarını ancak herhangi bir güç kullanımı konusunda çekinceye sahip olduklarını bildirdi. 

Arjantin, Brezilya, Kolombiya ve Peru'dan oluşan Lima Grubu, ne tür yaptırımlar istediklerini belirtmedi. Fakat ortak bir bildiride ülkeler, Maduro'yu görevden almak için askerî bir müdahaleyi desteklemediklerini açıkça dile getirdiler.

Peru Dışişleri Bakanı Nestor Popolizio, dünya liderlerinin bir araya geldiği Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güç veya askerî müdahalelerin kullanılmasına yönelik herhangi bir çağrıyı desteklemiyoruz." ifadesini kullandı.

Trump: Hindistan ve Pakistan'ın bir araya geleceğini umuyorum

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hindistan ve Pakistan'ın Keşmir krizini çözmek için bir araya geleceğini umduğunu söyledi. 

Diğer yandan, Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD'nin etkisini kullanması gerektiğini bildirdi.

Trump ve Han Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir araya geldi. Görüşme sırasında Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir krizi konusunda arabuluculuk yapma isteğini yineleyen Trump, bu hafta Hindistan Başbakanı Narendro Mori ile de görüşecek.

"Kim Jong-un ile görüşme yakında gerçekleşecek"

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile üçüncü zirvenin yakında gerçekleşeceğini söyledi.

Trump, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile New York'ta yaptığı görüşmede, Kuzey Kore ile iyi bir ilişkiye sahip olduklarını ve bu ülkeye yeni bir yaptırım uygulamayı düşünmediklerini bildirdi.

Kim ile görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin soruya Trump, "Yakında olabilir. Herkes üçüncü zirveyi konuşuyor. Neler olacağını göreceğiz fakat ondan önce bu zirveden ne çıkacağını görmek istiyorum." dedi. 

Trump, BM konuşmasında İran'ı ele alacak

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndan önce yapacağı konuşmada İran'ı ele alacağını söyledi.

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'le bir araya gelen Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın ekonomik yaptırımlar nedeniyle çok daha fazla baskı altında olduğuna dikkat çekti.

Trump, "İran'la ilgili birçok şey oluyor. Bildiğinizden çok daha fazla. Yarın biraz söz edeceğim." dedi.

Yorumlar (0)