Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -4-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin hangi gelişmeler yaşanıyor? İşte haber dizimizin dördüncü bölümü...

GÜNDEM 25.09.2019, 13:29 25.09.2019, 16:14
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -4-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

Venezuela, Küba'yı savundu!

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nicolas Maduro'yu "Küba kuklası" olarak adlandırmasının ardından, ülkesinin Küba ile çalışmayı sürdüreceğini bildirdi.

Trump'ı "emperyalizm ve kapitalizm kuklası" olarak nitelendiren Arreaza, Venezuela muhalefet lideri Juan Guaido'yu tanıyan bölge ülkelerinin "ABD kuklası" olduğunu söyledi.

Seul'den "barış bölgesi" çağrısı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, nükleer silahsızlanma ile ilgili ilerleme kaydedilmesi durumunda, Kuzey Kore ile ekonomik ilişki kurulması çağrısında bulundu ve bölünmüş yarımadada "uluslararası barış bölgesi" kurulmasını istedi.

Ülkesinin, Kuzey Kore'nin güvenliğini garanti edeceğini söyleyen Moon Jae-in, onların da Güney Kore için aynısı yapacağını umut ettiğini dile getirdi. 

Güney Kore lideri, karşılıklı güvenlik teminatlarının teknik olarak hala savaş durumunda olan Kore Yarımadası'nda nükleer silahsızlanmayı hızlandıracağını bildirdi.

Moon Jae-in, BM organlarının ve diğer uluslararası grupların, önerilen "barış bölgesinde" görevlendirileceğini de sözlerine ekledi.

Merkel: Yaptırımların kaldırılmasını beklemek gerçekçi değil

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD ile İran arasındaki görüşmeleri memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Fakat Merkel, iki ülkenin de liderleriyle görüşmede bulunduktan sonra, Washington'ın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmasını beklemenin gerçekçi olmadığını söyledi.

Merkel, "ABD ile İran arasında görüşme gerçekleşmesinden memnuniyet duyarım ancak tüm yaptırımların masadan kaldırılması ve sonrasında görüşmeler yapılması hiç gerçekçi değil." dedi. 

Daha önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin yaptırımları kaldırması halinde, İran ile altı büyük güç arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmada küçük değişiklikler, eklemeler veya iyileştirmeler konusunda tartışmaya açık olduğunu ifade etmişti. 

Macron: İran ile ABD için müzakere vakti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ortadoğu'da tırmanan gerginliğin ortasında, ABD ile İran için müzakere vaktinin geldiğini söyledi. 

14 Eylül günü Suudi petrol tesislerine yönelik saldırının bölgedeki durumu değiştirdiğine dikkat çeken Macron, "Bugün yanlış hesaplara ve orantısız yanıtlara bağlı olarak ciddi bir çatışma riski taşıyoruz. Barış, bir olayın insafına kaldı. Bölgede olası bir çatışmanın sonuçları, uçurumun kenarında yaşayan bizler için çok ciddi olur." diye konuştu.

"Barışı sağlamak cesaret ister." ifadesini kullanan Macron, tüm tarafları müzakere masasına getirmek için girişimlerine devam edeceğini aktardı.

İmran Han arabuluculuk yapıyor!

Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile gerginliğin yatıştırılması için arabuluculuk talep etmesinin ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğünü söyledi.

Han, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda arabuluculuk yapmamız dışında hiçbir şey söyleyemem." dedi.

Macron, Ruhani ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. 

Pazartesi gecesi 90 dakika boyunca Ruhani ile görüşen Macron, ABD ve İran için müzakere kapısının açılması umuduyla iki ülke arasındaki gerginlikleri yatıştırmaya çalışıyor.

"Trump-Ruhani görüşmesi için koşullar uygun"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salı günü yaptığı açıklamada, ABD ve İran liderlerinin bir araya gelmesi için uygun koşulların mevcut olduğunu ancak ilerlemeye devam edip etmeme meselesinin onların kararlarına bağlı olduğunu söyledi.

Macron, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yalnızca gerginliği yatıştırmak için değil, uzun vadeli bir anlaşma sağlamak için de ortak bir hedef var. Fakat bu her iki tarafın da isteğine bağlı." diye konuştu. 

Uygur Türklerine karşı yürütülen baskı kampanyası kınandı

ABD, salı günü 30'dan fazla ülkenin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) Müslümanlara karşı yürütülen "korkunç baskı kampanyası"nı kınamasına öncülük etti. 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, "Birleşmiş Milletler (BM) organları tarafından yapılan araştırmalar, 1 milyondan fazla Uygur Türkünün Çin tarafından meslekî eğitim merkezi olarak nitelendirilen kamplarda tutulduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Kamplarda akademisyenler, doktorlar, çocuklar, yaşlılar ve iş insanlarının tutulduğuna dikkat çeken Sullivan, "Bu insanların meslekî eğitime ihtiyacı yok." dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde alınan önlemlerin, "aşırılıkçılık ve terörizmi" engellemek için gerekli olduğunu söyledi. 

Johnson'dan İran'a çağrı: Serbest bırakın!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile New York'ta yaptığı görüşmede, İran'da casusluk suçlaması ile tutuklu bulunan Nazanin Zaghari-Ratcliffe'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Johnson, İran'ın Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılar dâhil bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri nedeniyle endişelendiğini ifade etti.

Bettel: Herkes nefret söylemlerine meydan okumalı

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, eşçinsel bir siyasetçi olarak nefret söylemini kabul edemediğini ve herkesin buna karşı meydan okuması gerektiğini belirtti.

Bettle, dünya liderlerini ifade özgürlüğüne zarar verilmesini engellemeye çağırdı.

"Hepimiz bunun bir parçasıyız ve hepimizin bir sorumluğu var." ifadesini kullanan Bettel, "Bu, politikacılarınızdan başlıyor, ailenizle veya arkadaşlarınızla yediğiniz akşam yemeğine kadar gidiyor. Nefret söyleminde bulunuyorlarsa, bunu asla kabul edemezsiniz." dedi. 

Liderler, Gandi'yi takdirle andılar!

Dünya liderleri, doğumunun 150. yıl dönümünde Mahatma Gandi ve mirasını takdirle andılar.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Gandi'nin şiddet içermeyen yollarla değişim getirme ve dünyanın her yerinden milyarlarca insanın hayatını etkileme yeteneğinden bahsetti.

Modi, "Gandi, bir Hintliydi ancak sadece Hindistan'a ait değildi." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gandi'nin çalışmaları, kimseyi geride bırakmama çabalarımızda bize ilham vermeli." dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Gandi'nin şiddete içermeyen protesto mirasının günümüz için uygunluğundan bahsetti.

Ardern, "Gandi'nin mirası, bizleri bağnazlığı reddetmeye, nezaket ve gerçeği benimsemeye çağırıyor. Ne kadar zor ve yerleşik sistemler olursa olsun bizden eşitlik için mücadele etmemizi istiyor." diye konuştu.

Japonya Başbakanı, Kuzey Kore lideri ile görüşmek istiyor

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, ilişkileri normalleştirmek ve talihsiz geçmişin etkisini yok etmek için hiçbir koşul koymadan Kim Jong-un ile yüz yüze görüşmeye kararlı olduğunu söyledi.

Japonya, savaştan önceki yıllarda Kore’yi kolonileştirdi ve yarımadayı ikiye böldü. Japonya'nın ABD ile yakın ilişkileri ve Japon vatandaşlarının kaçırılması gibi birçok mesele, ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Johnson: İngiltere, AB'den ayrılacak

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "İngiltere, yasaya göre ne olursa olsun 31 Ekim günü Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılacak." ifadesini kullandı.

Anlaşmaya varılacağı konusunda çok umutlu olduğunu vurgulayan Johnson, "Halkın istediği şeyin, parlamenterlerin bir araya gelerek ulusal çıkarlar doğrultusunda çalışması ve bu işin (Brexit) gerçekleştirilmesi olduğuna inanıyorum. Yapacağımız şey tam olarak bu." dedi. 

Yorumlar (0)