Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -2-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin hangi gelişmeler yaşanıyor? İşte haber dizimizin ikinci bölümü...

GÜNDEM 24.09.2019, 11:18 24.09.2019, 11:37
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -2-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

Hook: İran sınırı aştı

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Suudi petrol tesislerine yönelik saldırılar için İran'a yönelik suçlamalarını yineleyen Hook, uluslararası toplumun eylemsizliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.

Hood, açık kaynak istihbaratına dayanarak İran'ın saldırıların arkasında olduğunu iddia etti.

Saldırıların Husilerin yapabileceğinden daha karmaşık ve geniş olduğuna dikkat çeken Hook, "İran, bu saldırılar ile başka bir ülkenin egemenliğini ihlâl ederek sınırı aştı." dedi. 

Üç liderden ortak "İran" açıklaması!

Fransa, İngiltere ve Almanya, İran'ın Suudi petrol tesislerine yönelik saldırılardan sorumlu olduğunu bildirdi. Üç ülkenin liderleri, nükleer ve füze programları ile bölgesel güvenlik konularında İran'ı müzakerelere katılmaya çağırdı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaptıkları ortak açıklamada, "İran'ın, füze programlarını içeren bölgesel güvenlik konularına ve nükleer programa ilişkin uzun vadeli bir müzakere sürecine katılmayı kabul etme zamanı geldi." ifadesini kullandı.

İklim Zirvesi yeterli bulunmadı

İklim savunucuları, pazartesi günü gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nin, küresel ısınmayı durdurmak ve iklim krizini önlemek için yeterli olmadığına karar verdi.

Küçük ve orta büyüklükteki ülkelerin emisyonları sınırlama konusundaki bazı önemli taahhütlerine rağmen, zirvede büyük ülkelerin önemli hareketleri görülmedi. 

Guterres: İklim Zirvesi'nde ilerleme kaydedildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, pazartesi günü New York'ta düzenlenen İklim Zirvesi'nde ilerleme kaydedildiğini bildirerek, "Fakat gidecek çok yolumuz var." dedi. 

Söz konusu zirvede BM’ye üye 193 ülkenin 77'si, 2050'ye kadar sera gazı emisyonunu sıfıra indirme taahüdünde bulundu. Aslında bu ülkeler, dünyadaki karbondioksit emisyonlarının yarısından çok daha azını üretiyor.

Bunun yanında 70 ülke de iklim değişikliği ile mücadelede daha fazla çaba gösterme taahhüdünde bulundu. 100 işletme lideri yeşil ekonomiye katılacağına dair söz verirken, küresel bankacılık sektörünün üçte biri yeşil hedeflere imza attı. 

Guterres, yapılması planlanan çok sayıda kömür santralini "tehdit" olarak değerlendirdi ve gelecek yıldan itibaren yeni bir kömür santrali kurulmaması çağrısını yineledi.

Aşırılık yanlısı içerikleri önlemek için harekete geçildi

Yeni Zelanda Başkanı Jacinda Ardern, Facebook, Twitter, Youtube ve Microsoft tarafından "sosyal medyadaki aşırılık yanlısı içerikleri kaldırma" amacıyla küresel bir çalışma grubunun kurulduğunu hatırlattı. Ardern, bu çalışma grubunun, Christchurch gibi saldırılara karşı daha hızlı harekete geçmek için bağımsız bir gözlemci haline geleceğini söyledi.

Ardern, yıllık Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı sırasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yangın ve sel gibi felâketlere nasıl hemen yanıt veriyorsak, Christchurch'de tecrübe ettiğimiz gibi bir krize yanıt vermek için de hazırlıklı olmalıyız." dedi. 

2017 yılında kurulan Terörle Mücadele Küresel Forumu (TMKF), şirket temsilcilerinden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilen bağımsız bir örgüt haline gelecek. Ayrıca, hükümet üyeleri ve sivil toplum üyelerinden meydana gelen bağımsız bir danışma kurulu da olacak.

Yorumlar (0)