Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -5-

Dünya liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 74. oturumuna katılmak için New York'ta bir araya gelmesine ilişkin hangi gelişmeler yaşanıyor? İşte haber dizimizin beşinci bölümü...

GÜNDEM 26.09.2019, 10:42 26.09.2019, 13:24
Dünyanın gözü BM Genel Kurulu'nda! -5-

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri, Suudi petrol tesislerine yönelik düzenlenen ve ABD'nin İran'ı suçladığı saldırılar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bugünlerde gerçekleşiyor. Genel tartışmalar, 30 Eylül gününe kadar devam edecek. 

"Ruhani-Trump görüşmesi imkânsız"

İranlı bir yetkili, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ABD'li mevkidaşı Donald Trump arasında bir görüşme gerçekleşme olasılığının "sıfır" olduğunu söyledi. Müzakere için Washington'a yaptırımları kaldırması ve 2015 nükleer anlaşmasına geri dönmesi için çağrıda bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Sorunları çözmenin tek yolu demokrasi." dedi.

Pompeo: İran'dan petrol alan Çin firmalarına yaptırım uygulanacak

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'da bilerek petrol almayı sürdüren bazı Çinli şahıslara ve Çin firmalarına yaptırım uygulanacağını duyurdu. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu sırasındaki bir etkinlikte konuşan Pompeo, İran yaptırımlarını ihlâl eden China Concord Petroleum Co. ve Cosco Shipping Tanker Co. şirketleri ile bazı Çin vatandaşlarına yaptırım uygulama kararı aldıklarını bildirdi. 

Pompeo, "Washington, İran Devrim Muhafızları'na ait kurumlarla iş yapmalarının riskleri hususunda ülkeleri eğitme çabalarını arttıracak. Uyarılarımıza karşı gelirlerse onları cezalandıracağız." dedi.

Nükleer anlaşmayı imzalayan ülkeler görüştü

2015 İran nükleer anlaşmasını imzalayan ülkeler, anlaşmanın geleceğini görüşmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde toplandı.

El Cezire'nin diplomatik editörü James Bays, BM karargâhından yaptığı açıklamada, "ABD anlaşmadan çekildi ancak diğer imza sahipleri anlaşmayı canlı tutmaya çalışıyor. Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin İran'la toplantısı var." ifadelerini kullandı.

Zelensky, Trump'tan bahsetmedi!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki ilk konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın görevinden azlinin istenmesine yol açan telefon görüşmesine ilişkin açıklamada bulunmadı.

Zelenskiy, savaşın dehşetine ve ülkesinin Rusya ile devam etmekte olan ihtilafına odaklanmayı seçti. 

Söz konusu telefon görüşmesinin dökümünde, Trump'ın Zelenskiy'den eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti'nin 2020 için en güçlü başkan aday adayı Joe Biden'ın oğlu Hunter'ın Ukrayna'daki faaliyetlerini soruşturmak amacıyla yardım istediği ortaya çıkmıştı.

Mogherini: Nükleeer anlaşmayı korumak zorlaşıyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran nükleer anlaşmasına taraf ülkelerin "giderek daha zor olmasına rağmen" anlaşmayı korumayı taahhüt ettiğini bildirdi. 
Mogherini, "Zorlukları görmezden gelemeyiz, yine de anlaşmayı korumak için amaç birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. Anlaşmaya bağlı kalmak hepimizin yararına ancak giderek zorlaşıyor." dedi.

El Cubeyr: Soruşturmanın tamamlanmasını bekliyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, 14 Eylül günü petrol tesislerine düzenlenen saldırıların ardından, müttefikleri ile atılacak adımlar hususunda istişarelerde bulunduklarını bildirdi. El Cubeyr, soruşturmanın tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Cubeyr, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "BM, soruşturmanın bir parçası olmak için insanları gönderdi, diğer ülkeler de soruşturmanın bir parçası olmak için uzmanlar gönderdi. Bu nedenle, araştırmayı yapan ekip soruşturmaları tamamladığı zaman duyuruda bulunacağız." ifadelerini kullandı.

Salih: Irak, savaş alanı olmayacak

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkesinin, diğer ülkelerin çatışması için savaş alanı hâline gelmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Salih, "Irak, komşu ülkelerin herhangi birine yönelik saldırılar için başlangıç noktası olmayacak." dedi.

Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırıları "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendiren Salih, ülkesinin yıllarca süren çatışmalardan çıktığını ve ekonomik kalkınmaya yöneldiğini bildirdi.

Lübnan, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü için yardım istedi

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, mültecilerin Suriye'ye güvenli bir şekilde dönüşü için dünya liderlerinin çalışmasını istedi. Aoun, yüz binlerce mültecinin varlığının, ülkesindeki ekonomik krizi daha da şiddetlendirdiğini söyledi.

Lübnan lideri, güvenli geri dönüşlerin, acilen yerine getirilmesi gereken ortak bir uluslararası sorumluluk olduğunu söyledi. 

Ruhani: Yaptırımlar altında müzakerelere "hayır"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptırımlar devam ettiği sürece ABD ile nükleer meseleye ilişkin müzakereleri kabul etmediğini söyledi.

Ruhani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na yaptığı açıklamada, "Yaptırımlar altında herhangi bir müzakereye vereceğimiz yanıtın olumsuz olacağını bildirmek istiyorum." dedi.

İran'ın en acımasız ekonomik terörizme direndiğini belirten Ruhani, Körfez bölgesinin bir çöküşün eşiğinde olduğunu ve tek bir hatanın büyük bir yangını körükleyebileceği konusunda uyardı.

Ruhani, ABD'nin Afganistan, Irak ve Suriye'deki çatışmaları çözmediğini, gerilimi yatıştırmak ve barışı getirmek için yeterli olmadığına dikkat çekti. 

Trump, Venezuela muhalefeti ile görüştü

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela muhalefetine desteğini güçlendirdi, yardım fonunu artırdı ve Nicolas Maduro hükümet üyelerinin ABD'ye girmesini yasakladı. Trump, ABD'nin Venezuela'ya askerî müdahalesini göz ardı etmeyi reddettiğini ancak ilk hedefinin Maduro'dan muhalefet lideri Juan Guaido'ya barışçıl bir siyasi geçişin sağlanmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Trump, "Bu korkunç ve acımasız baskıdan kurtulana kadar her gün Venezuela halkının yanında olacağız." dedi.

ABD ve Japonya, ikili ticaret anlaşmasını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, iki ülke arasındaki olağanüstü yeni bir ticaret anlaşmasının ilk aşamasını duyurdu.

Trump ve Abe, ikili ticaret anlaşmasını tamamlamak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir araya geldi. 

Yorumlar (0)