Cumhurbaşkanlığı'ndan Kadir açıklaması: Adil olan gerçekleşmeli!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Konya'da şiddet gören bir kadını kurtarmak isterken cinayet işleyen Kadir Şeker hakkında "Adil olanın gerçekleşmesini istiyoruz. Adil olan; ortaya çıkan sonucun toplum vicdanını rahatsız etmemesi." açıklamasını yaptı. 

GÜNDEM 13.02.2020, 15:20 13.02.2020, 15:21
Cumhurbaşkanlığı'ndan Kadir açıklaması: Adil olan gerçekleşmeli!

Olay, Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı Kosova Mahallesi'nde bulunan bir parkta gerçekleşti.

Üniversite sınavlarına hazırlanan fen lisesi öğrencisi Kadir Şeker, parkta şiddet gören bir kadına yardım etmek isterken arbede çıktı. Kadir Şeker, arbede sırasında kadına şiddet uygulayan Özgür Duran'ı bıçakladı. Özgür Duran olay yerinde yaşamını yitirirken, Kadir Şeker tutuklandı. 

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, şiddet gören Ayşe D.'yi kurtarmak için olaya karışan ve Özgür Duran'ın ölümüne yol açan Kadir Şeker hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

"Adil olan toplumun vicdanını rahatsız etmemesi"

Uçum, adil olan sonucun gerçekleşmesini istediklerini kaydederek, "Mevcut Ceza Kanunu açısından meşru savunma sınırın açılması gibi teknik düzenleme var. Görünür gerçeklik ve olgusal gerçeklik arasında farklılık vardır. Görünür gerçekliğine baktığımızda şüphelinin duyarlılığı, vicdanlı davranışı hepimizi çok etkiledi. Adil olanın gerçekleşmesini istiyoruz. Adil olan; ortaya çıkan sonucun toplum vicdanını rahatsız etmemesi." dedi. 

"Sürecin objektif ve adil yürütülmesi için katkıda bulunalım"

Ceza hukukunun "görünür gerçeklik" üzerinden hüküm vermediğine dikkat çeken Uçum, "Haberleri görünür gerçeklik üzerinden yazarsınız ama hüküm vermeye elverişli gerçeklik olgusal gerçekliktir. Ceza hukukunda temek ilke nedir? Maddi gerçekliğin bütün boyutu ile açığa çıkarılmasıdır. Tam olarak açığa çıkarılmasıdır. O zaman verilen hükme adil diyebiliriz. Kadir konusunda yapılan yorumların görünür gerçeklikteki yorumlar olduğunu, hüküm vermeye yeterli olmadığını söylüyorum. Hep birlikte bu sürecin objektif ve adil yürütülmesi için katkıda bulunalım ama olgusal gerçekliğe dayalı bir verilecek hükmü bekleyelim." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)