Bakan Yanık: "Çocukları Diyanet'e veya başka bir kuruma teslim etmedik"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, katıldığı bir televizyon programında depremin ardından refakatsiz çocukların Diyanet'e veya başka bir kuruma teslim edilmediğini söyledi. Refakatsiz çocuklardan kimlikleri tespit edilerek ailelerine teslim edilenlerin sayısını veren Bakan Yanık, evlat edinme başvurularında patlama yaşandığını kaydetti. Detaylar haberde...

GÜNDEM 27.02.2023, 15:06 Hakan Öksüz
Bakan Yanık: "Çocukları Diyanet'e veya başka bir kuruma teslim etmedik"

Bir televizyon kanalında yayınlanan programa katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremin ardından sisteme kayıtlı kaç refakatsiz çocuğun olduğuna dair soruyu yanıtladı. 

Depremin meydana geldiği 6 Şubat gününden 26 Şubat'a kadar sisteme kayıtlı 1901 refakatsiz çocuğun olduğunu kaydeden Yanık, "Bu refakatsiz çocuklardan 1465'i ailelerine teslim edildi. 331 çocuğun tedavisi devam ediyor. Toplamda 105 çocuğumuzu da kuruluş bakımına aldık. Kimlik tespitlerini yaparak çocukları bir an önce ailelerine kavuşturmak istiyoruz. Kimliği tespit edilemeyen 82 çocuğumuz kaldı." ifadelerini kullandı.

Koruyucu aile ve evlat edinme başvurusu sayısında patlama

Arama kurtarma çalışmalarında sağ şekilde enkazdan çıkarılan çocukların kesinlikle üçüncü kişilere verilmediğini altını çizen Bakan Yanık, "Çocukları sadece ebeveynlerine ve yakınlarına teslim ediyoruz. Çocuğunu teslim ettiğimiz ailelerden yardıma ihtiyacı olanlara maddi destek sağlıyoruz. Depremden sonra 319 bin 241 koruyucu aile müracaatı geldi. 1 Ocak'tan 6 Şubat'a kadar bu sayı sadece 669 idi. 23 Şubat itibarıyla evlat edinme başvurusu sayısı ise 62 bin 782 oldu." diye konuştu.

"Refakatsiz çocukları üçüncü kişilere teslim etmedik"

Depremlerden sonra bölgede bulunan kadın, çocuk, yaşlı ve engelli kuruluşlarında bulunan sakinleri de diğer illere sevk ettiklerini vurgulayan Yanık, "Eğitime erişime dair bir sorun, çocuk ihmali veya şiddet yoksa ailesinin yanındaki çocuğa müdahale edemeyiz. Depremin ardından refakatsiz çocukları herhangi bir kuruluşa ya da üçüncü kişiye teslim etmedik. Buna Diyanet de dahildir." dedi.

Yorumlar (0)