Bakan Tunç Ankaralılara müjdeleri peş peşe sıraladı: İnşaatı 40 ay içinde bitirilecek

Türkiye'nin en büyük adalet sarayının Ankara’da yapıldığını duyuran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Adalet Sarayı inşaatının 40 ay içinde bitirilmesinin planlandığını ve 6 binada sürdürülen yargı hizmetlerinin tek çatı altında toplanacağını belirtti.

GÜNDEM 12.01.2024, 14:46 Şeyda Gül
Bakan Tunç Ankaralılara müjdeleri peş peşe sıraladı: İnşaatı 40 ay içinde bitirilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün Ankara Valisi Vasip Şahin'i ziyaret etti. İkili görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, Vali Şahin ile Ankara'daki adliye yatırımlarıyla ilgili çalışmaları değerlendirdiklerini ifade etti. Başkent Ankara'nın nüfusunun gün geçtikçe arttığını dile getiren Bakan Tunç, yargının iş yükünün de arttığını aktardı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında 2023 sonu itibarıyla 347 bin 820 derdest soruşturma bulunduğunu belirten Bakan Tunç, ceza mahkemelerinde 80 bin, hukuk mahkemelerinde de 156 bin dava dosyasının bulunduğunu vurguladı.

6 ayrı yerde hizmet veren binalar tek çatı altında toplanacak

Yargının iş yükünü karşılama adına daha önce Ankara'da mahkeme sayılarının arttırıldığını anımsatan Bakan Tunç, 2002 yılında Ankara merkezde 263 mahkeme olduğunu hatırlattı. Bugün itibarıyla Ankara’da 643 mahkeme olduğunu belirten Bakan Tunç, 178 yeni mahkemenin kurulmasıyla ilgili de çalışmaların devam ettiğinin bilgisini verdi. Ankara'daki adliye binalarının 6 ayrı yerde hizmet verdiğini kaydeden Bakan Tunç, bu binaların bir kısmının kiralık olduğunu ve bunların tek çatı altında toplanması adına uzun zamandır bir çalışmanın yürütüldüğünü kaydetti.

662 bin metrekare alana sahip olacak

Yeni yapılacak adliye binasının yapım ihalesinin 8 Aralık tarihinde, sözleşmenin de 18 Aralık tarihinde imzalandığını belirten Bakan Tunç, şu anda yüklenici firmanın Ankara Adliye’sinin inşaat çalışmalarına başladığını kaydetti. “40 ay gibi bir süre içerisinde Ankara Adliyemiz tamamlanarak Ankaralıların hizmetine sunulmuş olacak” diyen Bakan Tunç, Ankara Adliyesi’nin toplam 662 bin metrekare alana sahip olacağını vurguladı.

Türkiye'nin en büyük kapalı alanına sahip olacak

Yeni adliyenin yatay mimariye sahip olacağını ve Yenimahalle ilçesinde bulunacağını bildiren Bakan Tunç, yeni Ankara Adliye Sarayı’nın Türkiye'nin en büyük kapalı alanına sahip olan adliyesi olacağının müjdesini verdi. İçerisinde 399 tane duruşma salonu olacağının bilgisini veren Bakan Tunç, 2 bin 640 araçlık otoparkının olacağını anlattı. 650 kişilik de konferans salonu olacağını söyleyen Bakan Tunç, “Özellikle yeşil bina dediğimiz, üzerinde güneş panellerinin ve doğal havalandırmalarının bulunduğu, akıllı bina şeklinde tasarlanan, Ankara'ya da yakışacak çok önemli bir projeyi inşallah hayata geçirmiş olacağız. Hem Türkiye'mizin hem de dünyanın en büyük adalet sarayı olacak ve bunun içerisinde inşallah adaleti tecelli ettirecek olan hakim ve savcılarımız, vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden en etkin, en adil şekilde hizmet almalarını sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.

Yenimahalle’de inşa edilecek

6 ayrı binada çok dağınık bir vaziyette şu anda yargı hizmetleri Ankara'da sürdürüldüğünü anlatan Bakan Tunç, bu durumun hem avukatlar açısından, hem hakim ve savcılar hem de vatandaşlar açısından zor olduğunu anlattı. Bakan Tunç, “Şimdi artık Yenimahalle'de inşa edilecek adalet sarayımızla yargı hizmetlerimiz daha kaliteli şekilde vatandaşlarımıza sunulmuş olacak” dedi.

Gölbaşı ve Nallıhan'a da yeni adliye binaları yapılacak

Yeni adliye binasının yapımının yanı sıra Ankara'daki diğer yargı hizmetleri açısından yatırımların da sürdüğünü kaydeden Bakan Tunç, Ankara Adli Tıp Kurumu Başkanlığının yeni binaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. İhale sürecinin tamamlandığını, inşaata yüklenici firma tarafından başlanacağını söyleyen Bakan Tunç, UYAP sisteminin de bünyesinde olduğu Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü için de yeni bina yapımı adına teklif yaptıklarını aktardı. Bölge Adliye Mahkemesi inşaatının Etimesgut'ta devam ettiğini, inşaatın yüzde 74'ünün tamamlandığını, Haziran ayında yapımının tamamlanacağını söyleyen Bakan Tunç, Yargıtay’ın Ahlatlıbel'de yapılan yeni binaya taşınmasının ardından tarihi binanın restorasyona alındığını vurguladı. Restorasyon sonrası bu binanın da adalet hizmetine sunulacağını bildiren Bakan Tunç, ayrıca Gölbaşı ve Nallıhan ilçelerine de yeni adliye binalarını kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Yorumlar (0)