Bakan Pakdemirli açıkladı: Neden uçak değil de helikopter tercih ediliyor? 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, aktif olan yangınların iyiye gittiğini ve 63 yangının 57’sinin kontrol altına alındığını açıkladı. 

GÜNDEM 30.07.2021, 12:18 30.07.2021, 13:25
Bakan Pakdemirli açıkladı: Neden uçak değil de helikopter tercih ediliyor? 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum şu anda Antalya Manavgat’ta bulunuyor. Yangın yönetim merkezinde ve yangın alanları yakınlarında gazetecilerle görüşme yapan Pakdemirli, ülke genelinde pek çok ilde aynı anda yangın çıktığını ve bunlara müdahalelerin yoğun şekilde sürdüğünü ifade etti. 



Yangınlarda 9 İHA ve 3 uçak görev alıyor 

Pakdemirli: “Ülke çapındaki yangınlarda 3 uçak, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 1 su tankı, 680 arazöz, 38 helikopter, 4 bin personel ve 55 iş makinesi görev yapıyor. Marmaris’teki yangın sebebiyle ufak hasarlar mevcut fakat yerleşim yerlerini tehdit etmiyor. Denize doğru ilerleyen bir yangın söz konusu. THK ile ilgili bir problemimiz yok. Kurumun uçağı uçabilecek kapasitede değil uçsa bile performans gösterecek kapasitede değil. Coğrafyamıza göre helikopterler daha uygun.” 



“Tesis yapılacaksa bunun şekli ve şartları bellidir” 

Yanan ormanlık alanların turizme açıldığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Pakdemirli: “Turizm tesisi yapılacaksa bunun şekli ve şartları rahmetli Özal’dan beri bellidir. 40 senedir aynı kurallar geçerlidir. Bunun için ormanların yakılmasına gerek yoktur. Bu anlamda tekrar hatırlamış olalım. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim.” 



Soruşturmalar devam ediyor 

Pakdemirli: “Yangınlarla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmaları hızlı şekilde devam ediyor. Önemli bulgulara rastlandığında basına açıklama yapılacak.” 



Afetzedelerin borçları ertelenecek 

Pakdemirli: “Afetzede vatandaşların SGK, Bağ-Kur, TARSİM, Tarım Kredi ve Ziraat borçları ertelenecek.” 

Bakan Çavuşoğlu: “Hasar tespiti biten vatandaşlarımıza kısmi ödemeleri başlatıyoruz. Bölgede bir yandan söndürme çalışmaları sürüyor diğer yandan da hasar tespit çalışmaları sürüyor. Ziraat Bankası, ödemeler amacıyla cumartesi günü (yarın) açık olacak.” 



Yangının sorumluları kim? 

Çavuşoğlu: “Yangınları kimin çıkardığıyla ilgili bizim de vatandaşlarımızın da şüpheleri var. Tüm kurumlarımız çalışmalarını hassas şekilde yürütüyor. Bu konuyla ilgili gözaltına alınan kişiler de var.” 

Antalya’da 2 bin 300 yapı etkilendi 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Antalya’da toplamda 2 bin 300 yapı etkilendi. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor.” 



“Haberleşmede ve ulaşımda kesinti yok” 

Bakan Karaismailoğlu: “Haberleşmede ve ulaşımda kesinti söz konusu değil. Tüm sıkıntıların üstesinden en kısa sürede geleceğiz.” 

“Canımız yanıyor” 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sosyal medya hesabından şu paylaşımlarda bulundu: “Bu savaşta orman kahramanlarımızla, kurumlarımızla ve tüm halkımızla varız. Özenle, cansiperane, tüm gücümüzle savaşıyoruz. Tüm Türkiye’nin duaları bizimle. Canımız yanıyoruz. Söndüreceğiz.”

Yorumlar (0)