Antalya'da Rus ve Ukrayna plakalı araçlarla korsan taksicilik yapıyorlar

Savaşın ardından Antalya’ya gelerek yerleşik hayata geçen bazı Rus ve Ukraynalılar, yabancı plakalı araçlarıyla korsan taksicilik yaparken yakalandılar.

GÜNDEM 13.08.2023, 17:52 Şeyda Gül
Antalya'da Rus ve Ukrayna plakalı araçlarla korsan taksicilik yapıyorlar

Rusya ve Ukrayna savaşının ardından iki ülkeden kaçarak Antalya'ya gelerek yerleşik yaşama geçenlerin nüfusu 100 binin üzerine çıktı. Göç nedeniyle birçok sektörde ve kent ekonomisindeki olumlu yansımalar yaşanırken, birçok olumsuzluk da meydana geliyor. Özellikle kayıtsız işlemler yapmaları hem Antalyalıları hem de Türkiye ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Kayıt dışı pansiyonlardan sonra şimdi de korsan taksi

Turizm sektöründe otelciler, Rus ve Ukraynalıların evlerini günlük, haftalık apart, pansiyon gibi kayıt dışı kiraya verdiğini gündeme getirmişti. Bu kez de Antalyalılar, kaçak taksicilik yapan, hatta yabancı plakalı çekiciyle hizmet verenler Ruslarla mücadele ediyor.

Kaçak taksicilik, emlakçılık yapıyorlar

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, yaptığı açıklamada yerleşik Rus ve Ukraynalıların kendi aralarında taksicilik yapmaya başladıklarını belirtti. Alanya'daki oda başkanının bunların kendi transferlerini kendilerinin yaptığını, kendi plakalarıyla cirit attıklarını aktardığını belirten Dere, “Bizde resimleri de var şu an taksicilik de, emlakçılık da yapıyorlar. Kendi aralarında WhatsApp grupları var, bu gruplardan alışverişi, ev kiralamalarını kendileri yapıyor. Türk vatandaşlarına iş bırakmıyorlar. Emlakçılar odası başkanımız, bu konuda Vergi Dairesi Başkanlığı ile ciddi bir çalışma yapıyor” dedi.

Savaşmamak için geldiler

Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sonrası iki ülkeden yabancı yerleşimin hızlı artığını söyledi. “Rusya'dan savaşmamak, Ukrayna'dan can havliyle geldiler” diyen Akkaya, belirli parayla geldiklerini ve ellerindeki kaynakları harcadıklarını söyledi. Kaynaklar bittikten sonra evde kuaförlükten yemek yapıp satmaya başladıklarını anlatan Akkaya, Rus veya Ukrayna plakalı araçlarıyla taksicilikten emlakçılığa hepsi bir arayış içine girdiklerini vurguladı. Bu durumdan ilk başta etkilenen sektörlerden birinin de taşımacılık sektörü olduğuna dikkat çeken Akkaya, bunların kendi aralarında WhatsApp grubu kurduğunu ve buradan haberleşme sağlayıp, taşımacılık yaptıklarını söyledi. Hatta Alanya'da bazı sokaklardaki aydınlatma direkleri, otobüs duraklarına taksi için karekod oluşturup, astıklarını dile getiren Akkaya, “Aslında bunların birçoğunun oturma izin süreleri de bitmiş, araçların giriş çıkış süreleri geçmiş. Denetimler de bunlar çıkıyor. Bağlanan araçlar oldu, trafik para cezaları uygulanıyor” ifadelerini kullandı.  

Ukrayna plakalı çekici

Kaçak taksicilik yapan çok sayıda Rus ve Ukrayna plakalı aracın tespit edildiğini bildiren Ali Akkaya, geçen günlerde çok ilginç bir şeyle karşılaştıklarını anlattı. Alanya'da cadde üzerinde Ukrayna plakalı bir çekicinin Ukrayna plakalı bir otomobili taşıdığını gördüklerini ifade eden Akkaya, “Önce sigorta şirketinin göndermiş olabileceği düşünüldü, sonra yasak olduğu belirlendi ve araç bağlandı. Sonra bir daha piyasada gözükmedi. Bu konulara ilişkin esnek davranılmamasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)