Amerikan basınında gündem Türkiye

Amerikan basını, NATO’daki gelişmelerden Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelere kadar pek çok konuda ön plana çıkan Türkiye’nin dış politikasını mercek altını aldı. 

GÜNDEM 22.05.2022, 13:57
Amerikan basınında gündem Türkiye

Amerikan The Hill gazetesi tarafından yayımlanan makalede, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya arasında önemli bir arabuluculuk rolü üstlendiği belirtildi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecini de ele alan gazete, Türkiye’nin bu girişime olumsuz yanıt vermesinin Amerika Birleşik Devletleri’nin küresel planlarını sekteye uğrattığını vurguladı. 

“Türkiye’nin olumsuz cevabı, ABD ve müttefik ülkelerde hayal kırıklığı yarattı”

Gazetede yayımlanan makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin katı bir tutum takındığı belirtildi. Türkiye’den gelen bu mesajların ABD ve müttefik ülkeleri hayal kırıklığına uğrattığı aktarıldı. Türkiye’nin bu tutumunun Joe Biden’ın planlarını da etkilediği belirtilerek, “Başkan Biden, Ukrayna’daki savaş sebebiyle Rusya’ya vermek istediği mesajları tekrar düşünmek zorunda kalacak” ifadelerine yer verildi. 

Biden hükümetinin Türkiye’ye yönelik görüşleri paylaşıldı

“Rusya’ya karşı diplomatik zafer, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’ya yönelik suçlamalarıyla gölgede kaldı” ifadelerini kullanan gazete, NATO’ya aday olan ülkelerin yalnızca oy birliği ile bu oluşuma dâhil olabildiğini hatırlattı. Gazetede Amerikan hükümetinin Türkiye’ye yönelik görüşleri de paylaşılarak, “Biden hükümeti, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine ev sahipliği yapabilecek tek ülke olduğunun farkında” ifadeleri kullanıldı. 

“Türkiye’nin NATO içinde ne kadar önemli bir müttefik olduğunu herkes biliyor”

Gazeteye açıklamalarda bulunan Senatör Ben Cardin, “Türkiye’nin NATO içinde ne kadar önemli bir müttefik olduğunu herkes biliyor. Türkiye’de son derece önemli askeri noktalarımız yer alıyor. Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmalıyız. Bu durum bizim çıkarımıza olur” şeklinde konuştu. Ukrayna-Rusya krizinde Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğini belirten Cardin, “Türkiye Ukrayna konusunda da Amerika Birleşik Devletleri ile iyi bir ortaklık yürütüyor” dedi. 

“Terörün her türlüsü ile mücadele kararlılığımızı dile getiriyoruz”

Gazetede yer alan makalede, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün kısa süre önce Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalara da yer verildi. Niinistö’nün, “Eğer NATO’ya kabul edilirsek, şüphesiz bizler Finlandiya olarak Türkiye’nin güvenliğini taahhüt altına almış olacağız. Aynı şekilde Türkiye de Finlandiya’nın güvenliğini taahhüt edecek. Müttefiklik bunu gerektirir. Terör sorununu son derece önemsiyoruz. Terörün her türlüsü ile mücadele kararlılığımızı dile getiriyoruz. Tüm terör oluşumlarını kınıyoruz. Türkiye’nin endişelerini gidermeye açığız. Her türlü müzakere sürecine hazırız” sözleri okuyucular ile paylaşıldı. 

“Türkiye ile bir noktadan sonra ortak bir uzlaşı sağlanacağına inanıyorum”

NATO eski Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller ise gazeteye verdiği demeçte, “Hem İsveç hem de Finlandiya NATO üyeliğini bir zorunluluk olarak görüyor. Bu kapsamda Türkiye ile sıkı bir iş birliği içinde olacaklardır. Türkiye ile bir noktadan sonra ortak bir uzlaşı sağlanacağına inanıyorum. Bu iki ülkenin NATO’yu ne kadar istediğini net bir şekilde görüyoruz. Türkiye’nin talepleri de gayet açık. Mutlaka bir çözüm yolu bulunacaktır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)