ABD'den Türkiye'ye yönelik F-16 kararı

ABD'de Maryland Senatörü Chris van Hollen ve New Jersey Senatörü Bob Menendez'in sunduğu ve ülkemize F-16 savaş uçağı satışını sınırlandırıcı şartlara bağlayan eklemeler, NDDA'nın (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) Senato versiyonundan çıkarıldı.

GÜNDEM 11.10.2022, 22:51 13.10.2022, 08:29
ABD'den Türkiye'ye yönelik F-16 kararı

ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesi kapsayan NDAA tasarısına son halini vermek maksadıyla bir araya geldi.

Tasarıya ilave edilmek üzere sunulan 900’e yakın madde halihazırda görüşülüyor.

Kongre kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda, Maryland Senatörü van Hollen ile New Jersey Senatörü Menendez'in sunduğu ve ülkemizin ABD’den F-16 savaş uçağı alımını şartlara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.

Senato, bahse konu tasarıyı tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi versiyonu ile müşterek bir metin haline getirerek onay için Başkan Biden’ın masasına iletecek. 

Ülkemizin F-16 savaş uçağı alımını şartlara bağlayan benzer bir ekleme de NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna dahil edilmişti. Müşterek metinde söz konusu eklemelerin de çıkarılması öngörülüyor. 

Senato'daki bu değişimde, ülkemizin Washington'da yürüttüğü diplomatik gayretlerin etkili olduğu kaydediliyor. 

Çeşitli şartlara bağlanmıştı

Menendez, Pentagon bütçesini kapsayan 2023 NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklediği ve ülkemize F-16 savaş uçağı satışını koşula bağlayan eklemenin aynısını NDAA tasarısının Senato versiyonuna da eklemişti. 

Silah İhracatı Kontrol Yasası çerçevesinde ülkemize yeni F-16 savaş uçağı satışının gerçekleştirilmemesi ve F-16 savaş uçağı modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü eklenirken, bu maddenin muafiyetini ise Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerine bahse konu satışın ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına temas ettiği, bu silahların Yunanistan hava sahasını mükerrer bir şekilde ihlal etmeyeceğini sağlamak için atılacak olan somut adımlar sunulması halinde Joe Biden'ın bu maddeyi uygulamadan muaf tutacağı ifade edilmişti.

Bu arada, Maryland Senatörü van Hollen ise bu şartlarda, uçakların PKK/YPG'ye karşı kullanılmaması ve ülkemizin Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi şartlarını ilave etmişti.

Yorumlar (0)