Yargıtay'dan tüm çalışanları ilgilendiren emsal karar!

Sekiz yıl boyunca çalıştığı işletmeden kovulan bir satış temsilcisi; resmi tatil ve bayram günlerinde bile çalıştığını ancak ücretini alamadığını bildirerek İş Mahkemesi'ne başvurdu. Emsal bir karara imza atan Yargıtay, "Bir işçi genel tatil ile ulusal bayram günlerinde 1 saat çalışsa bile tam yevmiye almaya hak kazanır." hükmünü verdi.

EMEK-SENDİKA 27.08.2022, 13:53 Hakan Öksüz
Yargıtay'dan tüm çalışanları ilgilendiren emsal karar!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Bir işçinin genel tatil ile ulusal bayram günlerinde 1 saat çalışsa bile tam yevmiye almaya hak kazanacağı bildirildi. Söz konusu karar, sekiz yılını verdiği iş yerinden kovulan satış temsilcisinin, İş Mahkemesi'ne başvurması sayesinde alındı.

Davacı, bütün alacaklarını talep etti!

İş yerinde 8 yıl boyunca çalıştığını kaydeden satış temsilcisi, hafta tatili ile fazla mesai ücretlerini hiç alamadığını bildirdi. Davacı, bütün dini bayramlarda ve resmi tatillerde çalıştığını belirten ancak haklarını alamadığını ifade etti. Her iki ayda bir kez Doğu Anadolu'ya gönderildiğini ve burada bir ay çalıştığını kaydeden satış temsilcisi, "Saha primi sadece bir defa ödendi." dedi.

"Ücret hesaplaması çalışılan saat üzerinden yapılamaz"

Resmi tatil günleri, kıdem tazminatı, mesai ücreti ve hafta tatili ücretini almak istediğini bildiren davacı, İş Mahkemesi'ne başvurdu. Davayı karara bağlayan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, "Bir işçi genel tatil ile ulusal bayram günlerinde 1 saat çalışsa bile tam yevmiye almaya hak kazanır. Ücret hesaplaması çalışılan saat üzerinden yapılamaz." hükmünü verdi. Söz konusu karar, İş Kanunu'nun 47. maddesine dayandırıldı.

Yorumlar (0)