MSB taşeron çalışmalarında yeni gelişme! Bakan Bilgin açıkladı

Taşeron işçilerin mağduriyeti ile ilgili CHP Milletvekili Gürer’in önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin cevap geldi.

EMEK-SENDİKA 11.08.2022, 13:46 11.08.2022, 16:21
MSB taşeron çalışmalarında yeni gelişme! Bakan Bilgin açıkladı

Geçtiğimiz günlerde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gündeme getirdiği soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamu olup asli kadroya alımı yapılmamış taşeron şirket görevlilerinin kadroya geçirilmesi ve özlük haklarının oluşturulması hususunda çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı?

Milli Savunma Bakanlığına bağlı bulunan işletmelerde çalışmakta olan sözleşmeli çalışanların kadroya alınıp alınmayacağının açıklanması için yazılı soru Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işletmelerde istihdam edilen sözleşmeleri personele kadro verilip verilmeyeceğinin açıklanması adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı bir soru önergesi gönderdi.

Bakan Vedat Bilgin’in cevaplaması talebiyle Ömer Fethi Gürer, gönderdiği soru önergesinde şu sorular bulunuyordu,

“Kamu alanında asgari ücretle görev yapmakta olan çalışan sınıfı olan ve mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasını isteyen bu işçiler adına herhangi bir düzenleme gerçekleştirilecek midir?

Türkiye tümelinde kadroya geçmeyi ve toplu iş sözleşmesi içerisinde dahil olmayı beklemekte olan bu işçilerin sözleşmeli çalışanlar adına gerçekleştirilecek olan kadro işlemlerinde değerlendirilmeleri olacak mıdır?

Kantinler, askeri gazinolar ve orduevleri gibi Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak, şirket kazanımıyla istihdam edilen alanlarda sözleşmeli işçilere kadro açılması adına bir işlem var mıdır?”

Taşeron çalışanlar için çalışmalar devam ediyor

Gürer’in önergesini cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda meydana gelen taşeron işçilerin asıl kadroya alınmasıyla ilgili çalışmaların 696 sayılı OHAL çerçevesinde Kanun Hükmünde Kararname ile oluşturulduğuna değindi. Bilgin, kamu alanında halen taşeron şirketlerde görev yapan çalışanların asli kadroya geçirilmesi adına çalışma sağlandığını anlattı.

Bilgin yaptığı açıklamada ise şu cümlelere yer verdi: “2021-2022 senelerini içerisine alan “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Kapsama Anlaşma Protokolü”nde bulunan "696 Sayılı KHK Boyut Dışında Kalan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Alınması" maddesi gereğince 696 sayılı KHK noktası haricinde kalan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kuruluş ve Kurumlarında istihdam oluşturulması; “696 Sayılı KHK İle Kadroya Geçen İşçilerin Özlük Hakları" maddesi çerçevesinde ise çalışanların iş yeri ile iş değişikliği ve özlük hakları (Eş durumu, engellilik, hastalık, sağlık vb. zorunlu sebepler) hususlarında çalışmalar devam etmektedir.”

“Yüzlerce çalışan taşeron kapsamında”

Ömer Fethi Gürer ise 2017 senesinde geçerliğe sokulan 696 KHK ile kamuda bir bölüm taşeron firma görevlisinin asıl kadroya geçtiğini fakat, bütün taşeron şirket çalışanlarının kadroya geçeceğinin duyurulmasına nazaran halen taşeron firmada görev yapan binlerce kişinin yer aldığını ifade etti. Gürer “MEB çalışanları, KİT ve BİT çalışanları, DSİ ile diğer kuruluş çalışanları, Şeker Fabrikası ve Orman çalışanları, Kamuda Kiralık Araç Şoförleri, Demiryolları çalışanları, Yemekhane çalışanları, Görüntüleme Merkez Çalışanları, PTT, Karayolları, Sosyal tesisi çalışanları ve Hastane Bilgi İşlem Çalışanları asıl kadro söylemlerine nazaran kadroya geçirilmediler. Bunlar haricinde farklı Bakanlıklarda da taşeron işçiler oldukça fazla. Hak ettikleri ve hakları hızlı bir şekilde verilmedir” diye konuştu.

“Hem iş barışı tehlikeye girebilir hem de haksızlık yaşanabilir”

Bu olayın aynı işyerinde birbirinden farklı konumlarda görev yapan ve aynı işi gerçekleştiren işçiler arasında hem iş barışının bozulmasına hem de haksızlığa sebep olduğuna dikkat çekerek CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Gerçekleştirilmesi gereken bütün personellerin kadroya geçirilmesidir. Eğer bu hususta bir işlem başlatılmışsa bunun uzun senelere yayılmaması gerekiyor. Bir an önce yapılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (1)
Tarık Serçe 2 yıl önce
Ordu evinde yıllardır çalışan sözleşmeli çalışanları işten çıkarıyorlar mahkemeyi kazandık milli Savunma Bakanlığı istifadə dosyamız kadro yasasından yararlanmak istiyoruz hiçbir işçi insanların 2duda arasında kalmasın