Pandemi sona erdi, turizmde istihdam patladı!

Pandemi sonrası bu yıl turizm sektöründe yaşanan gelir artışı, istihdamı da etkiledi. Yaz turizminin kalbinin attığı Antalya ve Muğla, mayıs ayında sigortalı çalışan sayısının en fazla arttığı iller oldu. Yayımlanan raporlara göre bu yıl çiftçi sayısı azaldı, esnaf sayısında artış görüldü.

EKONOMİ 11.08.2022, 14:25 12.08.2022, 08:48 Hakan Öksüz
Pandemi sona erdi, turizmde istihdam patladı!

Pandeminin sona ermesiyle birlikte Türkiye'nin turistik bölgeleri doldu taştı. Turizmde yeniden 2019 yılının rakamlarına dönülmesiyle birlikte tatil bölgelerindeki istihda da arttı. Mayıs ayında Muğla ile Antalya sahillerindeki işletmelerde çalışan sigortalı işçi sayısı hızlı bir artış gösterdi. Özellikle de konaklama, yiyecek ve içecek hizmetleri veren işletmelerdeki istihdamın zirve yaptığı kaydedildi. 

Turizm geliri geçen seneye göre yüzde 190 arttı!

Turist sayısının artmasıyla birlikte işletmelerin kârlılığı arttı. Bu durum, istihdamda artışı sağladı. 2022 yılının ikinci çeyrek dönemine ilişkin verileri yayımlayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aynı dönemine göre turizm gelirlerinde yüzde 190'lık artışın görüldüğünü bildirdi. Nisan, mayıs ve haziran aylarında turizmden elde edilen gelirin yaklaşık 8,7 milyar Türk lirası olduğu belirtildi.

2022 turizm geliri hedefi 37 milyar dolar!

Ağustos ayında uçak yolculuğu ile Antalya'ya gelen turist sayısının 7 milyonu geçtiği kaydedildi. Pandeminin etkili olduğu 2020 ve 2021 yıllarında turizm gelirlerinde ciddi bir düşüş görüldü. Salgının sona ermesiyle birlikte 2022 yılındaki turizm gelirlerinin arttığı görüldü. 2019 yılında Türkiye'de turizm kazancı rekoru kırılmış, yaklaşık 34,5 milyar dolar gelir elde edildiği kaydedilmişti. 2022 sonu itibarıyla konulan gelir hedefinin ise 37 milyar dolar olduğu aktarıldı.

Çiftçi sayısı düştü, esnaf sayısı arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan rapora göre mayıs ayında sigortalı çalışan sayısının en hızlı arttığı iller, Antalya ile Muğla oldu. Artvin'de ise istihdamda yüzde 10'luk daralma meydana geldi. Sigortalı çalışan sayısının 22,9 milyona ulaştığını aktaran raporda, çiftçi sayısının azaldığına ilişkin veriler göze çarptı. Rapora göre çiftçi sayısı yüzde 9,5 oranında düştü, esnaf sayısında ise yüzde 7,6'lık artış görüldü.

Yorumlar (0)