Türkiye’de koronavirüsle geçen bir yılda neler yapıldı?

Dünyada yaşanan koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin üzerinden geçen am 1 yılda tüm sektörlere devlet tarafından destek sağlandı.

EKONOMİ 11.03.2021, 12:27 12.03.2021, 09:16
Türkiye’de koronavirüsle geçen bir yılda neler yapıldı?

Türkiye’de koronavirüs vakasının tespit edilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu süreçte salgından etkilenen işveren, esnaf ve çalışanlara sağlanan ekonomik destekler adeta hayati öneme sahip oldu.

Türkiye’de Kovid-19 vakasının belirlendiği 2020 yılının mart ayından itibaren salgının yayılmasını önlemeye dönük önlemler yetkili mercilerce hızlı bir şekilde uygulamaya konuldu. 

KDV ve sosyal güvenlik primleri ertelendi

Geçen sene İçişleri Bakanlığı’nca hayata geçirilen tedbirler kapsamında, faaliyetlerine ara verilen iş yerlerinin bulunduğu sektörlerde yer alanlar için muhtasar, KDV ve sosyal güvenlik primleri 6’şar ay ertelendi. 

Salgından en fazla etkilenen kesimler arasında yer alan konaklama ve ulaşım sektörlerine ise konaklama vergisinin uygulanması önce 2021 yılına daha sonra da 2022 yılına ertelendi. 

İş yeri kira stopajı yüzde 10’a kadar düşürüldü

2020 yılının temmuz ayında hayata geçen kararlarla, hizmet sektörüne yönelik kapsamlı KDV indirimine gidildi. İş yeri kira stopajı yüzde 20’li seviyelerden yüzde 10’a kadar düşürüldü. Yolcu taşımacılığı, düğün, nikâh organizasyonu, terzilik gibi esnaf hizmetlerinde ise KDV yüzde 18’li rakamlardan yüzde 8’e kadar düşürüldü.

Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 8 KDV’ye tabi eğitim ve öğretim hizmetinde bu oran yüzde 1’e indirildi. Öte yandan bu uygulama 30 Haziran’a kadar sürecek.

Nakit akışı bozulan şirketler için düzenleme

Vergi, prim borçları, idari para cezaları gibi kalemlerde de Hazine alacakları için yeniden yapılandırma süreci başlatıldı. İlgili kalemlerdeki borçların 18 taksite kadar ödenmesi imkânı sağlandı. 

Salgın süresi zarfında esnaf ve diğer işletmelere yönelik de çok sayıda finansal destek devreye alındı. Nakit akışı bozulan şirketlerin bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 aya kadar öteleme uygulamasına gidildi.

Çiftçiye faizsiz 6 ay erteleme kararı

Tarımın devamlılığını sağlamak adına çiftçilere yönelik Hazine destekli kredi geri ödemeleri geçen sene faizsiz olarak 6 ay erteleme kararı alındı.

Çalışanlar ve emekliler

Salgında en çok etkilenen diğer kesimler ise hiç şüphesiz çalışanlar ve emekliler oldu. Buna göre, asgari ücret desteğine devam edildi.

İşten çıkarmaları önlemek adına da kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamaları hayata geçirildi. 
Öte yandan ihtiyaç sahiplerine 1000’er lira yardım sağlandı. İstihdamdaki sürekliliği temin amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya kadar yükseltildi. 

Sağlıkta hem ek ödeme hem ilave istihdam

Pandemi döneminde etkin olarak çalına sağlık çalışanlarına yönelik de ek ödemeler yapılırken, ilave 49 bin sağlık personeli istihdam edildi. 

Öte yandan en düşük emekli aylığı da bin 500 liraya yükseltildi.
 

Yorumlar (0)