Türkiye ve Birleşik Krallık'tan ortak bildiri

Birleşik Krallık ve Türkiye, iki ülke arasındaki STA'nın (serbest ticaret anlaşması) güncellenmesi maksadıyla müşterek bildiri yayımladı.

EKONOMİ 18.07.2023, 18:18
Türkiye ve Birleşik Krallık'tan ortak bildiri

Ticaret Bakanlığı, Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki 'Birleşik Krallık-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'na dair müşterek bildiriyi internet adresinde yayımladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden müşterek bildiriye dair gerçekleştirdiği paylaşımda, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin, kapsamlı ve güncel bir serbest ticaret anlaşması akdedilmesine dönük müzakerelere başlama niyetlerini bugün bu müşterek açıklama ile teyit ettiklerini kaydetti. 

Bolat, "Anlaşmamızı güncelleyerek, hizmet ve mal ihracatçılarımız için ek pazar fırsatları sağlamayı amaçlıyoruz." dedi. 

Mevcut anlaşma Aralık 2020'de imzalanmıştı

Bahse konu bildiride, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin iki yakın ve önemli ticaret ortağı konumunda bulunduğuna dikkat çekilerek, "Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Birleşik Krallık ilişkilerini bu başarı üzerine inşa etmekte kararlı olup, bugün kapsamlı ve revize bir serbest ticaret anlaşması için görüşmelerini başlatmaya dönük niyetlerini teyit etmektedirler." denildi. 

Halihazırdaki ticaret anlaşmasının Aralık 2020 tarihinde imzalandığına dikkat çekilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: 

"Anlaşma, daha çok sanayi ürünlerini kapsamakta olup, Birleşik Krallık'ın AB'den (Avrupa Birliği) ayrılmasının akabinde tedarik zincirlerinin ve ticaret akışının korunmasını sağlamıştır. Halihazırdaki anlaşmada yer alan gözden geçirme maddesi, Türkiye ve Birleşik Krallık'ı, ticari ilişkilerini tekrar değerlendirmeye yönlendirmiştir. Geçtiğimiz sene başlayan bu faaliyet sonucunda, her iki ülke de ticari ilişkilerini derinleştirmenin ve genişletmenin kıymetli olacağı neticesine varmıştır. Yetkililer, bahse konu gözden geçirme sürecini neticelendirmek üzere 'Birleşik Krallık-Türkiye Ortak Komitesi' çerçevesinde bir araya gelmiş ve geliştirilmiş bir serbest ticaret anlaşması için çalışma hususunda anlaşmışlardır. Her iki ülke de karşılıklı refah ve büyümeyi arttırıcı etkiye sahip global ticaret kurallarına dayanan bir serbest ticaret ortamını desteklemenin, her zaman olduğundan çok daha önemli olduğunu ifade etmektedir. Bu doğrultuda, hem Birleşik Krallık hem de Türkiye'nin modern ekonomilerine tam manasıyla yakışan ve 21'inci yüzyıla uygun, güncel bir anlaşmaya dönük çalışma olanağı bulunmaktadır."

Yorumlar (0)