TBMM’ye birbirinden ilginç başvurular: ‘Aralıklı oruç uygulansın’

TBMM Dilekçe Komisyonu'na geçen yıl 8 bin 142 dilekçe ulaştı. Bu dilekçeler arasında oldukça ilginç talepler de yer aldı. Kimi vatandaşlar ‘aralıklı oruç’ isterken, bazı vatandaşlar da işe gitme süresinin mesaiden sayılmasını istedi.

GÜNDEM 15.05.2024, 13:43 Buse Önder
TBMM’ye birbirinden ilginç başvurular: ‘Aralıklı oruç uygulansın’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu'na, 28. Yasama Dönemi'nin başlangıcı olan 15 Mayıs 2023'ten bu yana toplamda 8 bin 142 başvuru yapıldı.

Komisyon, 1 yıl içinde gerçekleştirdiği toplantılarda, önceki dönemden devredenlerle birlikte toplam 15 bin 807 dilekçe hakkında karar verdi.

Bu süreçte, mevzuata uygun olmayan veya mükerrer başvurular işlemden kaldırılırken, bazı dilekçelerin incelenmesi ise devam ediyor.

Yüzde 87 oranında elektronik posta

Vatandaşların yüzde 87'si başvurularını elektronik posta yoluyla yaparken, yüzde 6'sı posta, geri kalanı ise elden, faks ve milletvekilleri aracılığıyla Dilekçe Komisyonuna ulaştı.

Komisyona iletilen talepler arasında dikkat çeken bazı örnekler de bulundu.

Muhtarlığın kaldırılması talebi

Bir vatandaş, mahalle muhtarlığının kaldırılmasını talep ederken, bir başkası kamu kurumlarında sigara içen ve içmeyen memurlar arasında eşitliğin sağlanması için kanuni düzenleme yapılmasını istedi.

Çalışma saati düşürülsün talebi

Başka bir başvurucu, haftalık çalışma süresinin 35 saate düşürülmesini ve yolda geçen sürelerin çalışma süresine dahil edilmesini talep etti.

Sosyal medya üzerinden yapılan kışkırtıcı açıklamalar sonrasında hakaret davası açılarak gelir elde edildiği iddiasıyla önlem alınmasını isteyen bir vatandaşın talebi de komisyona iletildi.

Nakit kullanımının kaldırılması istendi

Kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi ve ekonomik ilişkilerin düzenli hale gelmesi için nakit para kullanımının sonlandırılması ve POS cihazları üzerinden alınan komisyon ve vergi oranlarının düşürülmesi talebi de gündeme geldi.

Market fanının dışarı taşınmasını istedi

Bir vatandaş, yabancı uyruklu annesi tarafından yurt dışına kaçırılan torunu için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep ederken, bir başkası da oturdukları dairenin altında bulunan marketin soğutucu fanının gürültüsünden rahatsız olduğunu belirterek fanın apartmanın dışına taşınması talebini iletti.

Aralıklı oruç tutulmalı

Aralıklı oruç diyetinin obezite ile mücadele için ülke genelinde uygulanması ve hazır/paketlenmiş gıdalarda katkı maddesi bulundurulmaması talepleri de komisyona ulaştı.

Bazı milletvekillerinden gelen sürekli kısa mesajlar şikayeti de komisyona iletilen dilekçeler arasında yer aldı.

Yorumlar (0)