TKBB: Kur korumalı hesaplar finansal istikrar sağlayacak

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İkram Göktaş, "Kur korumalı altın ve döviz mevduat hesapları” ile ilgili, "Bu sürecin, milletimizin dövize yönelik talebini ve kura ilişkin baskıyı azaltarak finansal istikrarın sağlanmasına hizmet etmesi beklenmektedir." sözlerini kullandı.

EKONOMİ 04.01.2022, 12:45 05.01.2022, 09:56
TKBB: Kur korumalı hesaplar finansal istikrar sağlayacak

TKBB'den gelen açıklamada görüşlerini paylaşan Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik tedbirler paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığının ayrıntılarını paylaştığı "Kur ve Altın Kuru Korumalı TL Mevduat/Katılma Hesabı" ürünü ile piyasaların ve iş dünyasının ihtiyacı olan güven ortamının ciddi derecede sağlandığını belirtti.

“Fiyat istikrarı hedefleniyor”

Yeni ürünün uygulamasıyla birlikte kurlarda yaşanan aşırı dalgalanmanın makul bir düzeye çekildiğini ve fiyat istikrarına büyük bir katkı sağlandığını belirten Göktaş, hedeflerinin, finansal piyasalarda risklerin azaldığı, öngörülebilirliğin arttığı ve piyasayla iletişimin güçleneceği yeni bir sürece girmek olduğuna dikkat çekti.

Göktaş, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ülkemizin, sağlam kurumsal ve yapısal altyapısı ve otoritelerin yakın süreçte finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için attığı adımlar ile zorlu dönemden güçlü bir şebiçimdekilde çıkacağına ve yoluna, ekonomik büyüme ivmesiyle devam edeceğine inanıyoruz. Aralık 2021’de TCMB tarafından açıklanan duyuruya istinaden, altın ve döviz cinsinden mevduat/katılma fonlarının vadeli TL mevduat/katılma hesaplarına çevrilmesiyle amaçlanan mevduat/katılma fonundaki TL’nin payının artırılması, ülkemizin ve bankacılık sisteminin finansal istikrarı için büyük önem arz etmektedir. Bu uygulama ile tasarruflarını TL olarak değerlendirecek ve altın ile döviz hesaplarında bulunan birikimlerini TL’ye çevirecek olan müşterilerimiz, 'Altın ve Kur Korumalı TL Katılma Hesapları'nı 3, 6, 12 ay vadeli bir şekilde üye katılım finans kuruluşlarımız yoluyla açabilir. Kur getirisinin, vade sonunda kâr oranı getirisinden az olması durumunda Kur Korumalı TL Katılma Hesabı kâr paylaşım miktarı üzerinden yalnızca kâr payı getirisi alınacaktır. Kur değişim miktarı, hesap üzerindeki kâr payından yüksek olması halinde kâr payı ve kur değişim oranı arasındaki fark, Merkez Bankası tarafından yayımlanan Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/17) çerçevesinde hesaba aktarılacaktır."

“Stopaj oranı sıfırlanıyor”

Kur korumalı hesapların sağlayacağı getirinin üzerinden gelir vergisi stopaj oranının sıfırlandığını ifade eden Göktaş, "Bu sürecin, milletimizin dövize yönelik talebini ve kura ilişkin baskıyı azaltarak finansal istikrarın sağlanmasına hizmet etmesi beklenmektedir. Bu çerçevede, mevzuatın yayımlanması boyunca Kur ve Altın Kuru Korumalı TL Katılma Hesapları ile ilgili olarak TKBB Danışma Kurulu, Katılım Bankacılığı İlke ve Standartları kapsamında ilgili kurumlara görüş ve değerlendirmelerini bildirmiştir. Katılım finans kuruluşlarında tasarruflarını değerlendirmeyi seçen bireysel müşterilerimiz, bankalarımızın şubelerine gelerek hesap açılışlarını yapabilir. Müşterilerimiz TL birikimleri için kâr payı almayı sürdürürken getirilerini döviz ve altındaki kur dalgalanmalarına karşı da ayrıca koruyabilecekler." sözlerine yer verdi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği olarak Göktaş, Türkiye'nin finans ve ekonomi piyasalarında son dönemde yaşanan dalgalanmaları önleyebilecek bireysel yatırımlardan yurt içi ve yurt dışındaki iş dünyasının  ticari faaliyetlerine kadar bütün sektörlerde istikrarlı büyümenin sağlanması için bütün imkanlarını seferber ederek sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceklerini aktardı.

Yorumlar (0)