TİSK Başkanı Akkol’dan dikkat çeken EYT açıklaması

EYT düzenlemesine ilişkin geri sayım devam ederken işveren kanadından bir açıklama yapıldı. TİSK Başkanı Akkol, emekli olduktan sonra çalışmayı sürdürecek çalışanlar için sosyal güvenlik destek primleri sebebiyle işverene kolaylık ve teşvik sağlanmasının öneminin yüksek olduğu mesajını verdi.

EKONOMİ 03.11.2022, 14:09 04.11.2022, 14:38
TİSK Başkanı Akkol’dan dikkat çeken EYT açıklaması

TİSK Yönetim Kurulu başkanı Özgür Burak Akkol, EYT’ye dair çalışmaya ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun, EYT’nin etkilerini somut veri ve bulgularla inceleyen, çözüm önerileri ve beklentilerini ortaya koyan ayrıntılı bir çalışması olduğunu ifade eden Akkol, yapılan düzenlemenin ideal bir yöntem ile devreye alınmasının, işçi, kamu ve işveren için önemli bir gelişme olacağına inandığını kaydetti.

Konunun işvereni etkileyecek başta kıdem tazminatı yükü ile ek maliyetlerini gözetecek uygun çözümler ile yönetilmesinin iş gücü piyasalarındaki dengeler dikkate alındığı kritik bir önemi olduğunu söyleyen Akkol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“EYT çok uzun bir zamandır gündemimizde olan bir çalışma ve arkadaşlarımızın da çözüm beklediği mühim bir konu. TİSK olarak, yapılan düzenlemenin hayata geçmesinin etkilerini incelerken, öte yandan da EYT’lilerin beklentilerini gözetip çalışma yaşamının bu yapılan çalışma sonucunda nasıl etkileneceğine dair bir çalışmamız bulunuyor. Konuya ilişkin birçok temas gerçekleştirdik ve bu konuyu bakanlık ile de paylaştık. Bütün tarafların konuya ilişkin beklentilerini karşılayacak ve öte yandan ciddi yükler getirmeyecek düzeyde tasarlanan ideal bir çözümün üretileceğine ilişkin inancımız da tam.

“EYT’li çalışanların beklentisinin karşılanması gerekiyor”

Yapılan düzenlemenin ideal bir yöntem ile devreye alınmasının işçi, kamu ve işveren için önemli bir gelişme olacağını düşünüyoruz. Her zaman önceliğimiz TİSK olarak çalışma arkadaşlarımızın ve ülkemizin refahı oldu. Bu yaklaşım ile EYT’li çalışma arkadaşlarımızın beklentilerinin karşılanması hususunu önemsiyoruz. Uzun senelerdir bu düzenlemeyi takip eden arkadaşlarımızın uygun koşullarda emekli maaşlarını alması işverenlerimiz tarafından da desteklenecektir. Öte yandan bu uygulamanın işletmelerimizin küresel rekabetçiliği etkileyecek de birçok sonucu ile senelere yayılabilecek çeşitli istenmeyen etkileri de olacaktır.”

TİSK Başkanı Burak Akkol

“İşverenlerin üstündeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor”

Akkol, öncelikle kıdem tazminatı yüklerinin yönetilmesinin çok mühim olduğunu söyleyerek, “Emekli olduktan sonra çalışmayı sürdürecek kişiler için sosyal güvenlik destek primlerindeki işveren maliyetleri artışından kaynaklanan uzun vadeli maliyet etkileri ortaya çıkabilir. Konuya ilişkin işverenler üzerindeki artan yüklerin sağlanacak kolaylık ve teşvikler yardımıyla hafifletilmesini ve yapılmış olan düzenlemenin bütün bu faktörleri gözetecek düzeyde devreye alınmasını mühim görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Her zaman olduğu gibi devletin hem işvereni hem de çalışanı gözeten teşvikleri en uygun şekilde uygulamaya alacağına inandıklarını söyleyen Akyol, şu cümleleri kurdu:

“Önemsediğimiz başka bir konusu ise nitelikli iş gücünün çalışma hayatında devamlılığın sağlanması. Her 4 işletmeden 3 tanesi hali hazırda nitelikli işgücüne erişim sorunu yaşadığını söylüyor ve erişimin daha da zorlaşmaması büyük bir öneme sahip. Bundan dolayı, EYT’li çalışanlardan emekli maaşlarını alırken mevcut işlerini sürdürmek isteyenler için çözümlerin üretilmesi işletmeler ve sektör için önemli. Bununla beraber her zaman gündeme taşıdığımız esnek çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının da önemli olacağını düşünüyoruz. Nitelikli çalışan açığından kaynaklanan etkilerin yaşanmaması amacıyla bu çözümlerin kritik olduğunu düşünmekteyiz.

“Kayıt dışı konusunda önlem alınması gerekli”

Olası bir EYT düzenlemesine paralel bir şekilde kayıt dışı ile mücadele konusu da önemli olacak. Kayıt dışı istihdam artışının önüne geçmek maksadıyla bütüncül önlemlerin alınması hususunu her zaman söylüyoruz. Sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getiren örgütlü işletmeleri desteklemek büyük bir öneme sahip. Bu firmaları olumlu bir şekilde ayrıştıracak somut uygulamaların devreye alınmasını bekliyoruz. TİSK olarak işletmelerimize, ülkemize ve çalışanlarımıza katkı verecek her adım için taşın altına elimizi koyacağımızı söylüyoruz. Çalışma hayatımıza, ülkemize ve çalışma arkadaşlarımıza değer katacak olan uygulamaların devreye alınması için destek vermeyi ve çalışmayı sürdüreceğiz.

Yorumlar (0)