Tapu harcında yeni düzenleme!

EKONOMİ 02.11.2019, 14:59
Tapu harcında yeni düzenleme!

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek yeni düzenleme uyarınca, gayrimenkulün devir bedeli, emlak vergisi değerinin yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün belirleyeceği değerin altında olamayacak. 

Yeni düzenleme ile gayrimenkul alım satım işlemlerinde, tapu harcı, gerçek devir bedeli üzerinden alınacak. Gayrimenkul satış işlemleri sırasında öncelikle ekspertiz raporu alınacak. Harç bedeli de, ekspertizin belirleyeceği değer üzerinden hesaplanacak.  

Üç yeni vergi getiren yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TCMBB) Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu üç yeni vergi ise şu şekilde: dijital işlem vergisi, değerli konut vergisi ve konaklama vergisi. Yapılan bu teklif, gayrimenkul alım satım işlemlerinde alınan tapu harcıyla ilgili yapılacak önemli değişikliklerin habercisi niteliğinde.

Konut alım satım işlemlerinde, hem alıcı hem satıcı yüzde 2 oranında tapu harcı ödüyor. Harç şu şekilde hesaplanıyor: emlak vergisi değerinden az olmamak şartıyla taraflar arasında beyan edilen değer üzerinden hesaplanıyor.

Ev satışında uzman raporu şartı!

Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, milletvekillerinin bu konuda sorular sorması üzerine değer tespitinin nasıl yapılacağını anlattı. Adlı, gayrimenkul değerinin, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından görevlendirilen şirket ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hazırlayacağı rapor ile belirleneceğini duyurdu. Adlı, gayrimenkul satmak isteyen kişilerin ilk önce tapuya başvurup değerleme uzmanı isteyeceğini belirttikten sonra, uzmanlar tarafından hazırlanacak rapora iki itiraz hakkının olacağını söyledi. Adlı, bankaların bahsedilen değer tespitini 650 TL’ye yaptırdığını, kendilerinin ise 450-500 TL ücretle yapılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

İtiraz durumunda ne olacak?

Vatandaş, itiraz olması durumunda, sadece ilk iki rapor için ücret ödeyecek, üçüncüsü için herhangi bir ödemeyecek.

Uzman seçme nasıl olacak?

Adlı, yaptığı konuşmada, vatandaşın kendi başına uzman arayışına girmeyeceğini, uzmanların sistemden seçileceğini bildirdi ve konuşmasını şu anda 140 şirket ve 9 bin dolayında değerleme uzmanı bulunduğunu belirterek noktaladı.

Değerleme nasıl yapılacak?

CHP’li Akif Hamzaçebi, devlet tarafından alınacak harcın miktarının özel şirket tarafından belirlenmesinin doğru bulmadığını belirtti. Hamzaçebi, Zeki Adlı'nın, bu şirketlerin SPK tarafından lisanslandırıldığını söylediğini hatırlattı. 

Adlı, değer tespitinin gayrimenkulün zemini, hastaneye ana caddeye mesafesi, cephesi, inşaatta kullanılan malzemenin cinsi gibi 20-30 değişkenin dikkate alınarak yapılacağını belirtti.

Değer tespitinin 2 gün içinde tamamlanacağını, satıcının, vatandaşın müşteriyi bulup getirdiği zaman satış için beklemeyeceğini söyleyen Adlı, bahsedilen uygulamanın 6 ay sonra başlayacağını belirtti.

Tapu harcında indirim ihtimali

Büyükşehirlerde, konut satış işlemleri sırasında alıcı ve satıcı yüzde 2’şer tapu harcı ödüyor. Gayrimenkul piyasasını canlandırmak için yıl sonuna kadar bu oran yüzde 1.5 olarak uygulanıyor.

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, gayrimenkul devir işlemlerinin gerçek değer üzerinden yapılmaya başlamasıyla birlikte bu oranların düşürülmesi konusunda bir hazırlık olduğunu bildiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinç ise, yeni sistem hakkı verilerek uygulanmaya başladığında alım satım işlemlerinin gerçek değer üzerinden gösterileceğini ve bu sebepten dolayı şu anki oranlara ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

Yorumlar (0)