Özel eğitimli köpeklerle aranıyor: Kilosu 12 bin 500 TL

Kırklareli'nde ormanlık bölgelerde özel eğitimli köpekler kullanılarak toplanan trüf mantarı ihraç ediliyor. Trüf mantarı, kalitesine göre 150 ila 800 avro (2 bin 300 ila 12 bin 500 TL) arasında alıcı buluyor.

EKONOMİ 08.02.2022, 00:54 08.02.2022, 15:24
Özel eğitimli köpeklerle aranıyor: Kilosu 12 bin 500 TL

Trüf mantarının yetiştiği bölgelere özel eğitimli köpekleriyle birlikte giden toplayıcılar, ormanlık bölgede trüf mantarı bulabilmek amacıyla günde yaklaşık olarak 30 kilometre yol katediyor.

Günde ortalama yarım kilogram kadar toplanabilen trüf mantarı, kalitesine göre 150 ila 800 avro arasında değişlik gösteriyor.

"'Kralların yiyeceği' olarak bilinir"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, basın mensuplarına, söz konusu ürünün ekonomik getirisinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Trüf mantarının toplanabilmesi amacıyla kurs açacaklarını söyleyen Aksoy, "Ormandaki mantarların rahat bir şekilde toplanması için yeni alanlar açacağız. Buna ilişkin kurslarımız olacak. Bu ürün 'kralların yiyeceği' olarak da biliniyor. Az miktarda olduğu için çok değerli. Avrupa ve Orta Doğu'ya ihraç ediyoruz." diye konuştu. 

Özel köpekler kullanılıyor

Toplayıcı Ziyafet Arslan ise Belçika ve İtalya'dan yaklaşık olarak 10 sene evvel trüf mantarı aramasında kullanılan özel eğitimli 'Lagotto Romagnolo' cinsi köpekler getirttiğini belirtti.

Uzun seneler boyunca İstanbul'da özel bir sağlık merkezinde fizik tedavi uzmanı olarak çalıştığını anlatan Arslan, ilk etapta hobi olarak başladığı bu işi meslek haline getirdiğini söyledi. 

Arslan, şöyle devam etti:

"Kış mevsiminde çıkan türlerin değeri daha yüksek oluyor. Bazı günler 30 kilometre yürüdüğüm oluyor. Günde bazen 100 gram anca toplayabiliyorum. 15 kilogram topladığım da oldu."

Yorumlar (0)