ABD'den Rusya'ya gözdağı

Joe Biden, Rusya tarafından Ukrayna'nın işgal edilmesi halinde NATO'nun karşılık vermek için hazır olduğunu ifade etti.

DÜNYA 08.02.2022, 01:25
ABD'den Rusya'ya gözdağı

ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Washington D.C.'deki Beyaz Saray'da buluştu.

Biden, görüşmenin ardından Scholz ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, gündemlerinde Ukrayna'ya yönelik Rusya tehdidine karşı ortaklaşa bir tutum sergileyebilmek olduğunu dile getirdi.

"Ortaklarımızla birlikte karşılık vermeye hazırız"

ABD'nin Almanya ve diğer partner ve müttefikleriyle Rusya-Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu kaydeden Biden, "Moskova yönetimi, Ukrayna'yı daha çok işgal etme kararı alırsa ortaklarımızla birlikte karşılık vermeye hazırız, tüm NATO da hazır." sözlerini sarf etti.

"Kuzey Akım 2'yi sonlandırıyoruz"

Biden, Rusya topraklarından Almanya topraklarına doğal gaz taşımak amacıyla inşa edilen 'Kuzey Akım 2' projesi hususunda, "Scholz'den herhangi güvence aldınız mı? Almanya tarafı bu projeyi sonlandıracak mı?" sorusuna, "Rusya eğer işgale kalkışırsa bu askerlerin ve tankların Ukrayna hududunu geçmesi manasına geliyor. Kuzey Akım 2 bundan sonra olmayacak, sonlandıracağız. Buradan söz veriyorum, bunu gerçekleştireceğiz." şeklinde yanıt verdi.

"En ağır ekonomik yaptırımı uygularız"

Biden, ABD basınında Almanya'nın Ukrayna krizi hususunda güvenilir bir partner olup olmadığının sorgulanmasına dair ise Almanya'nın ABD'nin en önemli partnerlerinden ve Ukrayna'ya en fazla maddi destek sunan devletlerden biri olduğu yorumunda bulundu.

Rusya'nın olası işgalinin çok büyük bir hata olacağına ve Putin'in çok ağır bir bedel ödeyeceğine işaret eden Biden, "Rusya Devlet Başkanı'na hem telefonda hem şahsen çok açık ve net bir şekilde söyledim, şu ana kadarki en ağır ekonomik yaptırımı uygularız." sözlerini sarf etti.

Biden, "ABD vatandaşları, Ukrayna topraklarından ayrılmalı mı?" yönünde soruya ise "Ayrılmaları iyi olur fakat diplomatlardan söz etmiyorum." cevabını verdi.

Yorumlar (0)