Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından Türkiye’deki milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal bir karar imza attı. Kiracının, mülkteki kullanımdan meydana gelen eskime ve bozulma gibi nedenlerden dolayı sorumlu tutulamayacağına karar verildi.

EKONOMİ 12.03.2021, 10:20 12.03.2021, 14:51
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal karar

Mülkünü işyeri olarak kiraya veren bir vatandaş, kiracının önceden kendisine de sunulan projeye aykırı olarak değişiklikler yaptığını iddia ederek Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. 

Davacı mülk sahibi, davalı ile aralarında kira sözleşmeleri bulunduğunu, kiracının işyerinde projeye aykırı birçok değişiklikler yaptığını, işletme, onarım ve hasar işlerinin kiracı tarafından sübvanse edeceğini belirtildiği halde kiracının hasarları karşılamadığını savundu.

4 aylık onarım süresi

Mahkeme aracılığıyla zarar miktarı ve onarım süresinin tespit edildiğini, tespit edilen hasar bedeli ile 4 aylık onarım süresi kira bedelinin tahsili amacıyla takip başlatıldığını, davalının haksız yere takibe itiraz ettiğini belirtip, itirazın da iptal edilmesine yönelik karar verilmesini istedi. 

Hor kullanma tazminatı

Davalı kiracı ise mahkemede ifade vererek, taşınmazın inceleme sonucunda binaya güçlendirme yapılması veya yeniden inşa edilmesi gerektiği yönünde detaylı bir rapor alındığını ifade etti. 

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi de davalının hor kullanma tazminatına yönelik itirazını yerinde buldu. Daire; kiracının sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla oluşan eskime ve bozulmalardan sorumlu olmadığına, kötü kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasardan sorumlu olduğuna hükmederek mahkeme kararını bozdu. 

Devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi

Yeniden yapılan yargılamada mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Davalı kararı temyiz edince bu kez devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay kararında, 14 yıl boyunca mülkte olağan kullanımdan dolayı bozulmalar meydana geldiği hatırlatıldı. 

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Yapılan hesaplama sonucunda 14 yıllık yıpranma payının da yüzde 17 oranında olacağı belirtilerek neticeye ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Kiracı sözleşmeye uygun olağan kullanma dolayısıyla oluşan eskime ve bozulmalardan sorumlu olmayıp münhasıran kötü kullanım nedeniyle oluşan zarar ve hasardan sorumludur. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”
 

Yorumlar (0)