Doğal gaz faturalarında “sıfır” yazacak

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde basın mensuplarına doğal gazda faturasız uygulamasına dair ayrıntıları anlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Abonelere fatura yollanacak ancak ödenecek tutar alanında ‘sıfır’ yazacak” dedi.

EKONOMİ 02.05.2023, 09:53 02.05.2023, 15:25
Doğal gaz faturalarında “sıfır” yazacak

Doğal gazda bir aylık ücretsiz uygulamasına dair bilgilendirme sağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “24 Nisan 2023 tarihinden başlayarak doğal gaz sayaçlarında herhangi bir şekilde okuma yapılmayacak” dedi. Dönmez, sehven okuma yapılması durumunda faturanın bedelinin iade olacağı ya da iptal edileceğini sözlerine ekledi.

“İki müjde verildi”

Türkiye’nin enerji çeşitliliğini yükselttiğini ve yerli kaynakların oranının gün geçtikçe arttığını ifade eden Dönmez, bu duruma en güzel örnek olarak Karadeniz’de bulunan 710 milyar metreküplük doğal gaz olduğunu belirtti. Karadeniz’den karaya çıkartılarak 20 Nisan günü ilk yakımın gerçekleştirildiğini aktaran Dönmez, “O gün iki müjde verildi. Bunların ilki bir ay süresince bütün konutlarda doğal gazın ücretsiz şekilde verilmesiydi. İkincisi ise bir sene süresince sıcak su ve yemek pişirmede kullanılmakta olan doğal gazın ücretsiz olarak sağlanmasıydı” dedi.

“Fatura iptali veya bedel iadesi yapılacak”

Bayramın ardından çalışmalara başladıklarını söyleyen Dönmez, 'Doğal gaz dağıtımını sağlayan firmaların faturalama yazılımlarında değişiklik yapmaları gerekiyordu. Mevcutta o yazılım güncellemeleri sürüyor. Fakat şunu açık bir şekilde dile getirebilirim. 24 Nisan 2023 tarihinden başlayarak doğal gaz sayaçlarında herhangi bir okuma sağlanmayacak. Fakat sehven okuma gerçekleşmişse de bedel iadesi veya fatura iptali yapılacak. Bu süre içerisinde abonelere fatura gelecek. Faturada kullanım miktarı ve tutar yazacak. Ancak ödenmesi gerekli olan bölümde ‘sıfır’ yazacak ve ‘Karadeniz yerli gazımız vatana ve millete hayırlı uğurlu olsun’ notu bulunacak. Sonrasında ise 11 aylık yemek ve sıcak su kullanımlarında 25 metreküp oranında indirim faaliyete sokulacak' diye konuştu.

Yorumlar (0)