"Daha fazla harcayın"

ECB Başkanı Draghi, ECB'nin faiz artışı beklentisini gerçekleştirebilmesi için hükûmetlerin daha fazla harcama yapması gerektiğini belirtti.

EKONOMİ 11.10.2019, 17:45
"Daha fazla harcayın"

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde bulunan hükûmetlerin daha fazla harcama yapmasının ECB'nin faiz oranlarını erken vakitte yükseltmesine vesile olabileceğini belirtti.

İtalya'daki etkinlikte açıklamalarda bulunan Draghi, ECB'nin Eylül ayında 20 milyar avro tutarındaki tahvil alım programı ve mevduat faiz oranının azaltılması üzerine gelen eleştirilere karşı cevaplar verdi.

ECB Başkanı, "Avro Bölgesi'nde daha aktif bir maliye politikası, toplumun bazı kesimleri ve bazı aracı kurumlar (finansal kurumlar) üzerinde olumsuz etkileri olduğunun farkında olduğumuz politikalarımızın daha hızlı bir şekilde düzeltilmesini mümkün hale getirecek." ifadelerinde bulundu.

2015 yılında Yunanistan'da yaşanan krizde ECB'nin rolünün önemine vurgu yapan Draghi, "Yunanistan'a verilen destek büyüktü. Krizin zirvesinde, ECB ve Yunanistan Merkez Bankası, Yunan bankalarına 127 milyar avro veya ülkenin GSYİH’sinin yüzde 71'ine yakın borç verdi. Bu borç asla koşulsuz ve sınırsız değildi. ECB görev tanımının dışına çıkmadı. Sonuçta, Yunan halkının ödediği bedelin yüksek olmasına rağmen, hem Yunanistan hem de Avrupa için başarılı bir yaklaşımdı." şeklinde konuştu.

Bütçe fazlası veren Hollanda ve Almanya gibi hükûmetler daha fazla yatırım yapılmasını talep ederken, bu talebin maliye bakanları tarafından kabul görmemesi ilgi çekici.

ECB'nin kasım ayından itibaren ayda 20 milyar avro tahvil alımına yeniden başlama kararı, Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ve diğer merkez bankaların başkanları tarafından eleştirilmişti. Bunun üzerine, ECB Yönetim Kurulu'nun Alman üyesi Sabine Lautenschlaeger görev süresi dolmadan önce istifa etmişti.

Tahvil alım programında fikir ayrılıkları

11-12 Eylül’de Frankfurt’ta gerçekleşen ECB Yönetim Konseyi'nin para politikası toplantısındaki tutanaklarda, para politikası kurulunun bütün üyelerinin "düşük büyüme ve enflasyon"a karşı ek gevşeme ihtiyacı konusunda fikir birliği sağlamalarına karşın, bazı üyelerin tahvil alımına yeniden başlamayı doğru bulmadığı ifade edilmişti.

ECB, 12 Eylülde ekonomiyi canlandırmak adına yeni bir tahvil alım programı belirlemiş, mevduat faizini de beklentilere paralel olarak yüzde eksi 0,40'dan yüzde eksi 0,50'ye düşürmüştü. ECB, Kasımdan itibaren geçerli olacak şekilde ayda 20 milyar avro tahvil alımını sürdürecek.

Banka, 2015 Martından itibaren ekonomiyi yeniden dengelemek için ve deflasyonist baskılarla savaşmak için uyguladığı 2,6 trilyon avro tutarındaki tahvil alım programını geçen yıl son vermişti.

Sekiz yıl boyunca ECB'nin başkanlığını yürüten Mario Draghi, bu ay sonunda yerini Uluslararası Para Fonu (IMF) eski başkanı Christine Lagarde'a devredecek.

Yorumlar (0)