ECB faizleri düşürdü

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faizlerini yüzde eksi 0,50'ye düşürdü.

EKONOMİ 12.09.2019, 17:03
ECB faizleri düşürdü

ECB, beklenildiği üzere, faizleri düşürerek, yeni tahvil alımları sayesinde Euro bölgesindeki ekonomik büyümeyi artırmak ve enflasyon beklentilerindeki kaygıları düşürmek için hazırladığı teşvik paketini açıkladı.

ECB, mevduat faizini, rekor bir düşüş gerçekleştirerek, yüzde eksi 0,4'ten, yüzde eksi 0,5'e düşürdü. ECB, Kasım 2019'dan itibaren 20 milyar euroluk tahvil alımlarına başlayacağını duyurdu.

Enflasyonun düşmesi, Almanya'daki resesyon sinyalleri ve ticaret savaşının iç pazardaki güveni sarsmasıyla birlikte, ECB ekonomiyi canlandırmak için elinden geleni yapacağını belirtti. Bu geniş teşvik paketinin nasıl gerçekleştirileceği ise merak ediliyor.

ECB'nin resmî açıklamasında, Yönetim Kurulunun, tahvil alımları açısından, politika faizlerinin etkisini pekiştirmek için gerektiği kadar uzun süre çalıştığı ve ECB'nin faiz oranlarını yükseltmeye başlamadan bu durumun kısa süreli olacağı belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ECB'nin faiz kararını Avrupa ekonomisi için doğru bulduğunu açıklayan bir tweet paylaştı. Trump, ECB'nin bu hareketinin ABD ihracatlarına zarar vereceğini belirterek, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu konuda hiçbir şey yapmadığını ve 'para ödünç almak için para aldıklarını, kendilerinin faiz ödediğini' savundu. 

Beklenti ne yöndeydi?

Ekonomistler, ECB'nin mevduat faizinde 10 baz puanlık indirim beklerken, bankaları desteklemek amacıyla kademeli bir mevduat faiz oranı, Ekim ayından itibaren ayda 30 milyar euroluk tahvil alımı ve faiz oranlarını daha uzun süre düşük tutacağı yönünde bir sözün verilmesini bekliyorlardı.

Yorumlar (0)