Çağımızın ruh sağlığı hastalığı depresyon!

Kadınların, çağımızın en yaygın ruhsal hastalığı olan depresyona yakalanma riski, erkeklerden 2 kat fazla! Ancak iki günlük bunalım ile depresyonu birbirine karıştırmamak gerekiyor.

SAĞLIK 12.09.2019, 17:09 12.09.2019, 20:08
Çağımızın ruh sağlığı hastalığı depresyon!

Depresyon, çağımızın en yaygın ruh sağlığı hastalıklarından birisi. Birçok kişi biraz üzülünce ya da neşesiz ise depresyonda olduğuna hükmedebiliyor. Ancak depresyon bundan daha fazlası...

Depresyonun belirtileri

Çökkün ruh hali, isteksizlik, yorgunluk depresyon belirtilerinden sayılabilir. Kişinin kendini hüzünlü ve yalnız hissetmesi, günlük yaşamını iyice etkilemeye başlamışsa ve bu kronik bir hal almışsa depresyondan söz edilebilir. 

Belirtilerin hepsinin bulunması gerekmez!

Depresyondaki kişi, bu dönemde başkalarıyla yakınlık kuramaz ve duygusal dengesizlikler baş gösterir. Kimi zaman kızamayacak kadar yorgun olan kişi, kimi zaman ise sinir patlaması yaşayabilir. Enerji azalması, hareketlerde yavaşlama, baş ağrısı ve iştah azalması da depresyonun belirtileri arasındadır. Bu belirtilerin hepsinin aynı anda bulunması gerekmez, birkaç belirti de depresyona işaret edebilir.

Bu işaretlerin iki haftadan fazla sürmesi halinde acilen bir psikologa başvurmakta yarar var.

Psikiyatri derneklerinden açıklama

Konuya ilişkin "10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü" dolayısıyla "Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği" ortak açıklamada bulundu.

Kadınlar, 2 kat daha fazla maruz kalıyor

Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü Dr. Şahut Duran, kadınlarda psikiyatrik hastalık riskinin erkeklerden iki kat fazla olduğunu vurguladı.

Açıklamada, "Dünyada son 45 yılda intihar nedeniyle ölümler yüzde 60 arttı. Her yıl 1 milyondan fazla kişi intihar ederek ölüyor. İntihar ederek ölenlerin yüzde 70’inde depresyon olduğu biliniyor. Depresyon hastalarının yüzde 15’i intiharla ölüyor." ifadeleri kullanıldı.

Depresyonun tedavisinin mümkün olduğu kaydedilen açıklamada tedavi seçenekleri, "psikoterapi, farmakoterapi, elektrokonvulsif terapi" şeklinde sıralandı. 

Yorumlar (0)