Tahminler tahvil faizini yükseltti

Pazartesi günü küresel tahvil getirileri, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomiyi güçlendirme yönünde attığı adımlar üzerine yükseldi.

EKONOMİ 10.09.2019, 16:07
Tahminler tahvil faizini yükseltti

Almanya'nın 30 yıllık gösterge tahvil getirisi, bir aydan uzun süredir ilk kez pozitif değerlere yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine bonosu ise 18 günün en yüksek seviyesine çıktı.

Tahvil piyasaları, Perşembe günü açıklanacak ECB toplantısında, faiz oranlarında bir düşüş sağlaması ve tahvil alımlarının teşvik edilmesini bekliyor. Fakat, ECB'nin negatif faiz oranları olan ve uzun vadeli ulusal tahvil getirileri olan diğer merkez bankalarının teşvik edici politikalarının sınırına yaklaştığı yönünde bir görüş birliği mevcut.

Aynı gün, Almanya 2020 bütçesini meclisinde tartışmaya açacak. Kamu yatırımlarını artırmak ve ulusal borçlar tarafından belirlenen sınırları etkin bir şekilde kullanmak için Finans Bakanı Olaf Scholz'un 'gölge bütçe' yaratmaya dair planı açıklanacak.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da, ekonomik durgunluk sinyalleri görülüyor. Ancak, katı ulusal harcama kuralları, bu durgunluğun önüne geçebilmek için gereken araçları kısıtlıyor.

ABD Merkez Bankası Fed'in de, önümüzdeki hafta faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise, Fed'in, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden planlı çıkışından ve dünyanın geri kalanındaki piyasaların hareketliliğinden kaynaklanan riskleri göz önünde bulundurduğu düşünülüyor.

Birçok ülkede neredeyse negatif seviyelere inmiş olan faiz oranları ve hâlihazırda düşük seviyelerde borçlanmış hükümetlerin durumu göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcılar, ileride kamu harcamalarının ya da vergi indirimlerinin artırılacağını ve bu sayede, ekonomik büyümeyi pozitif yönde ivmelendireceğini düşünüyor.

Yorumlar (0)