104 yılın ardından ilk defa! Rusya temerrüde düştü!

Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle ödeme yolları kapatılan Rusya, 27 Haziran'a kadar ek süre verilmesine rağmen borcunu zamanında ödeyemedi. Böylece Rusya, 104 yıl sonra ilk defa temerrüde düşmüş oldu. Alacaklıların "temerrüt" açıklamasına şiddetle karşı çıkan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 100 milyon dolarlık ödemeyi yapacak kaynaklarının bulunduğunu söyledi.

DÜNYA 27.06.2022, 09:56 27.06.2022, 10:49 Hakan Öksüz
104 yılın ardından ilk defa! Rusya temerrüde düştü!

Ukrayna'ya karşı savaş başlatan Rusya, Batılı ülkelerin uyguladığı ağır yaptırımlara maruz kalıyor. Rusya'ya yönelik uygulanması kararlaştırılan son yaptırım, dün Almanya'da başlayan G7 Liderler Zirvesi'nde açıklandı. 

Biden: Rusya'ya büyük bir darbe vuracağız!

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'dan altın ithalatını yasaklayacaklarını ve Putin'in savaş makinesine büyük bir darbenin vurulacağını belirtti. Rusya'nın on milyarlarca dolarlık zarara uğrayacağını kaydeden ABD Başkanı, bununla ilgili resmi açıklamayı yapacaklarını aktardı.

Rusya, son kez Bolşevik devrimi döneminde temerrüde düşmüştü!

Savaş nedeniyle ağır yaptırımlara uğrayan ve ekonomik olarak zor duruma düşen Rusya, 104 yılın ardından ilk defa borçlarını belirlenen tarihte ödeyemedi. Bir yüzyılın ardından temerrüde düşen Rusya Federasyonu, 27 Mayıs'ta ödenmesi gereken iki eurobond ödemesini gerçekleştiremedi. Rusya'ya 30 günlük ek süre verildi ancak ödeme yöntemleri engellendi.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov sert tepki gösterdi

Rusya, 100 milyon dolarlık ödemeyi gerçekleştiremeyince alacaklılar, "Borçlar temerrüde düştü." açıklamasında bulundu. Moskova hükümeti, bu açıklamaya sert tepki gösterdi. Bu borcu ödemek için yeterli kaynaklarının bulunduğunu kaydeden Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, kendilerine karşı sergilenen tutum hakkında "komedi" yorumunda bulundu.

Temerrüde düşmek ne demek?

Peki temerrüde düşmek ne demek? Bu kavram, zannedildiği gibi iflas etmek anlamına gelmemektedir. Temerrüde düşmek, borçların belirlenen tarihte ödenememesi durumunda gerçekleşmektedir. Mayıs ayında 78 milyon dolarlık borcunu ödeyemeyeceğini duyuran Sri Lanka, temerrüde düşmüştü.

Yorumlar (0)