Annesi kazada ölen ve sezaryenle dünyaya gelen bebek hayata tutundu

Adana’da trafik kazasında hayatını kaybeden hamile kadının bebeği karnından sezaryenle alındı. Doktorların ‘yaşaması imkansız’ olarak nitelendirdiği erkek bebek, solunum cihazı olmadan nefes alması sağlanarak hayati tehlikeyi atlattı.

YAŞAM 24.04.2024, 11:50 Şeyda Gül
Annesi kazada ölen ve sezaryenle dünyaya gelen bebek hayata tutundu

17 Nisan gecesi Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi Karataş Caddesi'nde Suriye uyruklu 9 aylık hamile Nur Abbud, yolculuk sırasında eşi Raid Abbud'un kullandığı elektrikli bisikletten yola düştü. Bu sırada Ali D.’nin kullandığı 01 J 0142 plakalı özel halk otobüsü, yere düşen hamile kadına çarptı. Kazanın ardından ambulansla Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülün hamile kadın, sezaryene alındı.

Sürücü tutuklandı

Sürücü Ali D’nin gözaltına alındığı olayda, 4'üncü çocuğu dünyaya getiren Nur Abbud kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ali D., tutuklanırken, eşi tarafından Suriye’nin Azez kentine götürülen Abbud’un cenazesi ise toprağa verildi.

Doğduğunda nefes almıyordu

Sezaryen ile dünyaya gelen erken bebek, doğum sırasında oksijensiz kalması yüzünden nefes almadı. Doktorların hayatta tutmak için 15 dakika kalp masajı yaptığı erkek bebek, 5 gün önce Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edilerek tedavi altına alındı. Doktorlar bebeği ‘yaşaması imkansız’ olarak nitelendirdi. Ancak yeni doğan yoğun bakım servisinde yapılan müdahalelere olumlu yanıt veren bebek, solunum cihazlarından kurtularak nefes almaya başladı.

Prof. Dr. Bebeğin sağlık durumunu açıkladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu, bebeğin sağlık durumuyla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Oksijensiz doğum vakalarının sıkça yaşandığını ancak kazaya bağlı böylesi bir travmayla ilk kez karşılaştığını ifade eden Prof. Dr. Yapıcıoğlu, Şehir Hastanesi'ndeyken bebeğin kalp sesinin fark edilmesinin ardından ameliyatla alındıktan sonra solumadığını ve kalp tepe atımının alınamadığını belirtti. 15 dakika kalp masajı yapılan bebeğin, solunumunu başlatmak için akciğerlerine tüple ilaç verildiğini anlatan Prof. Dr. Yapıcıoğlu, bebek oksijensiz doğum olduğu için hipotermi denilen vücut soğutma yaparak vücut ısısını 34.5 dereceye indirdiklerini kaydetti.

Solunum cihazı çıkarıldı

Böylelikle beyin hücrelerinin oksijen tüketiminin azaldığını anlatan Prof. Dr. Yapıcıoğlu, ilk geldiğinde daha kötü durumda olduğunu belirtti. Ancak 72 saatlik tedavinin ardından şu an solunum cihazını çıkarttıklarını ifade eden Prof. Dr. Yapıcıoğlu, kötü öyküsüne rağmen beklenenden daha iyiye gittiğini vurguladı. Şu an tüple besleme yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Yapıcıoğlu, emme refleksinin de gelişmiş durumda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yapıcıoğlu, “Yapacağımız birkaç tetkik daha var. Ağızdan beslenmesi normale dönerse, havale geçirme durumu da olmazsa 1-2 hafta içerisinde taburcu etmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)