Zelenskiy'den sert tepki: "Ukrayna'ya hesap verecekler"

Ukrayna lider Vladimir Zelenskiy, "Ordumuz, Rus terörünü durdurmak ve işgalcilere en büyük kayıpları vermek amacıyla elinden gelen her şeyi yapıyor" sözlerini kullandı.  Silaha ihtiyaçları olduğunu söyleyen Zelenskiy ayrıca Rusya'nın Ukrayna topraklarında sözde referandum çalışmalarına da tepki göstererek, "Çok basit bir şey ifade etmek istiyorum: Herhangi bir şekilde işgalcilere yardım eden herkes cezasını çekecek. Hesap verecekler." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 08.08.2022, 08:42 08.08.2022, 16:35
Zelenskiy'den sert tepki: "Ukrayna'ya hesap verecekler"

Ukrayna ve Rusya arasında aylardır süren savaş binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Ukrayna’dan silah çağrısı

Yurtlarından ayrılmak durumunda kalan siviller farklı ülkelere göç ederken, Ukrayna'nın Avrupa'dan silah talebi devam ediyor.

Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugünün "Ukrayna Hava Kuvvetleri Günü" olduğunu belirterek, Rus saldırılarının önlenmesi için hava kuvvetlerinin etkili faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bugün, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştüğünü belirten Zelenskiy, kendisiyle savaşa ilişkin gelişmeleri değerlendirdiklerini aktardı. 

“Avrupa’nın bir tepki vermesi gerek”

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olarak bilinen Zaporijya ile ilgili son gelişmeleri Michel ile ele aldıklarını söyleyen Zelensky, Rusya'yı bu santrale saldırılar düzenlemekle suçladı.

Zelensky, Zaporijya Nükleer Santrali'ne düzenlenen saldırıların yalnızca Ukrayna değil, dünya için oldukça büyük tehlike taşıdığına vurgu yaparak, "Bu sebeple Rusya'nın, Avrupa'nın en büyüğü Zaporijya Nükleer Santrali'ne karşı bu saldırılarına uluslararası toplum tarafından güçlü bir tepki verilmesi lazım.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Ukrayna’nın doğusundaki cephelerde yaşananlara değinen Zelensky, özellikle Harkiv ve Donetsk yönünde durumun ağır olduğunu dile getirdi.

Zelensky, Donetsk’te durumun ağır olduğunu belirterek, Ukrayna ordusunun Rus saldırılarını "birçok can" pahasına durdurmayı sürdürdüğüne dikkat çekti. 

“Ordumuz her şeyi yapıyor”

Ukrayna Devlet Başkanı, "Donbas'taki durum da yine çok ağır. Ordumuz, Rus terörüne son vermek ve işgalcilere en büyük kayıpları yaşatmak için elinden gelen her şeyi yapıyor." sözlerini kullandı.

Rus güçlerinin, Harkiv'e karşı saldırıları artırmak için yoğun çaba sarf ettiğini söyleyen Zelensky, şiddetli çatışmaların burada da yaşandığını aktardı.

"Silaha ihtiyacımız var"

Zelensky, Rusya'ya karşı devam eden savaşta Ukrayna ordusunun daha fazla silaha ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Ara vermeden ve her gün daha uzun menzilli ve güçlü sistemleri cepheye yollamak için silah ikmalini artırmak için gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki hafta müttefiklerimizden destek paketleriyle ilgili güzel haberler bekliyoruz.” dedi.

"Ukrayna'ya hesap verecekler"

Rusya'nın kontrolü eline aldığı Ukrayna topraklarında sözde referandumların gerçekleştirilmesi için yasa dışı hazırlıkların devam ettiğine dikkat çeken Zelensky, "Çok basit bir şey ifade etmek istiyorum: Herhangi bir şekilde işgalcilere yardım eden herkes cezasını çekecek. Hesap verecekler." sözlerini kullandı.

Zelensky, Ukrayna topraklarında Rusya'nın, yasa dışı referandumlar gerçekleştirerek gerek Kiev gerek dünyanın diğer ülkeleriyle muhtemel müzakere şansını da kaybedeceğini belirterek, "Rus tarafının kesinlikle (müzakerelere) bir süre sonra ihtiyacı olacak." açıklamasını yaptı.

Hollywood oyuncusu Jessica Chastain Kiev'de

Zelensky, ünlü Hollywood oyuncusu Jessica Chastain ile bugün Kiev'de bir araya geldiğini aktararak, Chastain'in Ukrayna ziyaretinde Kiev ve İrpin bölgesinde, savaştan etkilenen yerleri ziyaret ettiğini bildirdi.

Yorumlar (0)