Zelenski limandan seslendi: Türkiye ve BM'den işaret bekliyoruz!

Çornomorsk limanına giden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ilk geminin yüklendiğini ve tahıl sevkîyatına hazır olduklarını belirtti. Ordunun son güvenlik kontrollerini yaptığını kaydeden Zelenski, "BM ve Türkiye'den işaret bekliyoruz." dedi.

DÜNYA 29.07.2022, 19:31 Hakan Öksüz
Zelenski limandan seslendi: Türkiye ve BM'den işaret bekliyoruz!

Tahıl sevkiyatının gerçekleşeceği Çornomorsk limanına giden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sevkîyata hazır olduklarına söyledi. Bununla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'den işaret beklediklerine değinen Zelenski, "İlk gemiyi yükledik. Ukrayna ordusu, sevkîyatın güvenlik durumu ile ilgili son kontrollerini yapıyor. Yetkililerimiz hem BM hem de Türkiye ile iletişim halinde. Sevkîyatın başlaması için onlardan gelecek mesajı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gıda krizini önemli ölçüde çözecek"

Tahıl yüklemesi yaptıkları geminin bir Türk gemisi olduğunu hatırlatan Zelenski, "Savaş nedeniyle uzun süredir kullanılamayan liman artık aktif. BM ve Türkiye'den gelecek onayla birlikte gemi, limandan kalkacak. Buradaki tahılın dünya pazarlarına ihraç edilmesi, gıda krizini önemli ölçüde çözecek. Birçok ülkenin bu tahıllara muhtaç olduğunun farkındayız. Dünya gıda güvenliğinin garantörü olmak bizim için guru verici." dedi.

ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink ile Almanya’nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen'in de Zelenski ile birlikte limana geldiği görüldü. Kanada, İngiltere ve İtalya'nın Kiev büyükelçileri de Çornomorsk limanını ziyaret etti ve yüklemenin yapıldığı gemiyi inceledi. Bazı Avrupa Birliği ve BM yetkilileri de tahıl yükleme sürecine ilişkin bilgi edinmek için limana geldi.

İstanbul'daki tahıl zirvesinden anlaşma çıkmıştı

Rusya'nın şubat ayında başlattığı savaş nedeniyle milyonlarca ton tahıl, Ukrayna'daki depolardan çıkarılamadı. Bu sorunu çözmek için İstanbul'da 22 Temmuz'da  tahıl zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık ettiği zirvede Rusya ve Ukrayna'dan da heyetler yer aldı. 

Zirveye katılan 4 tarafın imzasıyla birlikte tahıl anlaşması da yapılmış oldu. Rusya, Ukrayna'daki limanları vurmayacağının garantisi verdi. Ukrayna limanlarından kalkan gemilerin, dünyanın çeşitli bölgelerine ihraç edilecek tahılları güven içinde taşıyabileceği belirtildi. Gemilerde yapılacak güvenlik kontrollerinin Türkiye'ye bırakılacağı kaydedildi.

Yorumlar (0)