Odessa limanı vuruldu, Zelenski konuştu: Artık kandıramazlar!

Ukrayna'nın Odessa limanında meydana gelen patlama dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Saldırının oldukça küçümseyici olduğunu belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Bundan sonra kimseyi kandıramazlar." dedi. İstanbul'daki tahıl zirvesinden çıkan olumlu sonucun zarar görmesinden endişe ettiklerini kaydeden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Rusya ile temas kurduk. 'Saldırıyı biz yapmadık.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 24.07.2022, 13:13 25.07.2022, 17:21 Hakan Öksüz
Odessa limanı vuruldu, Zelenski konuştu: Artık kandıramazlar!

Şubat ayından bu yana devam eden Ukrayna-Rusya savaşı, gıda krizine neden oldu. Ukrayna'daki depolarda kalan tahılın dünyaya ihraç edilebilmesi için İstanbul'da zirve yapıldı. Türkiye, Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Rusya'nın katıldığı zirveden olumlu sonuç çıktı. Ukrayna'daki tahılların Karadeniz üzerinden güvenli şekilde çıkarılması ve dünya pazarlarına ihraç edilmesi için anlaşma yapıldı. Böylece tahıl sorununun çözümü için önemli bir adım atılmış oldu.

Zelenski: "Oldukça küçümseyici"

İstanbul'daki zirveden çıkan olumlu sonucun yankıları sürerken Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Odessa limanında şiddetli bir patlama yaşandı. Anlaşmaya uymayan Rusya'nın füzelerle saldırıya geçtiğini ileri süren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Oldukça küçümseyici bir saldırı. Rusya, kendi siyasi pozisyonuna darbe vurdu." dedi. Rusya cephesi ise saldırı iddialarını reddetti.

"Bundan sonra kimseyi kandıramazlar"

Rusya'nın uluslararası kamuoyunun gözünü boyamaya çalıştığını kaydeden Zelenski, "Rusya tarafı bir taraftan 'diyaloga açığız' diyor, bir taraftan da saldırmaya devam ediyor. İşgalci eylemlerini sürdürüyorlar. Herkesin gözü önünde saldırıyorlar. Son saldırı, Odessa Sanat Müzesi'nin ciddi şekilde hasar görmesine neden oldu. Bundan sonra kimseyi kandıramazlar. Bu tarz saldırılar, direnişimizi güçlendirecek silahları daha hızlı şekilde almamıza neden olacak." dedi.

ABD'den açıklama: "Anlaşmayı baltalıyorlar"

Saldırıya ilişkin açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu saldırı, İstanbul'daki anlaşmayı baltalamaktan başka bir şeye yaramıyor. Odessa limanına füzelerle saldıran Rusya'yı kınıyoruz. Ukrayna'daki tahılın bölgeden çıkarılması için anlaşma yapıldı. Rusya'nın amacı, bu anlaşmanın gerçekleşmemesini sağlamak." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar: "Ruslar 'biz yapmadık' diyor"

Odessa'daki saldırı sonrası Rus yetkililerden bilgi aldığını kaydeden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İstanbul'daki zirveden çıkan olumlu sonuç sonrası bu saldırının yaşanması nedeniyle endişelendik. Rus yetkililer, söz konusu saldırıyı kendilerinin yapmadığını söylüyor. Olay detaylı şekilde incelenecek." diye konuştu.

Yorumlar (0)