Tahıl koridorunda beklenen sonuç alındı! İmzalar Türkiye’de atıldı

Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan tahıl krizinde düğüm çözüldü. Türkiye’de bugün görüşmesi gerçekleştirilen tahıl koridoru konusunda taraflar imzaları attı. Gerçekleştirilen toplantıda Erdoğan ve Guterres tarafından önemli açıklamalar yapıldı.

GÜNDEM 22.07.2022, 17:51
Tahıl koridorunda beklenen sonuç alındı! İmzalar Türkiye’de atıldı

Tüm dünyanın merakla beklediği tahıl koridoru konusunda bugün taraflar bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında tahıl koridoru için imzalar atıldı. Tahıl koridoru anlaşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarının ve kolaylaştırıcılığının bu aşamanın her sürecinde hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Tarafların katılımıyla Türkiye’de gerçekleşti

Ukrayna, Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımı ile birlikte İstanbul'da gerçekleştirildi. İmza Töreninde açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye’nin üstlendiği role vurgu yaptı.

“Tüm dünya adına imza atıldı”

Karadeniz’de bugünden sonra umut ışığı gördüklerini aktaran BM Genel Sekreteri Guterres, "Küresel anlamda bu kararın alınmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti her yönden bu konuyu takip etti. Her şey sizlerin ısrarlı bir şekilde bu duruma yaklaşmanız sayesinde gerçekleşti. Sizlere çok teşekkür ederim. Ukrayna temsilcilerine ve Rusya Federasyonu’na hitaben söylemek isterim ki böyle bir girişim için yolu sizlerde açtınız. Bu görüşmelerin insanlık içinde oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Burada olan toplantıya dünyanın her kesimi odaklanmış durumda. Bu anlaşma bütün dünya adına imzalanıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Buraya gelene kadar yoğun mesai yaptık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe’de Rusya ile Ukrayna’nın katımlıyla yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreninde konuşma gerçekleştirdi. Erdoğan’ın açıklamalarından önemli yerler şu şekilde:

“Sayın Genel Sekreter, saygı değer bakanlar, değerli heyet üyeleri, en kalbi hislerimle sizleri selamlıyorum. Kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu İstanbulumuza hoş geldiniz. 29 Mart tarihinde gerçekleştirmiş oludğumuz müzakere döneminde büyük bir dönüm noktası olan toplantı sonrasında yeniden birlikteyiz.

“Küresel gıda krizini sonlandıracak önemli bir girişime vesile oluyoruz”

Sizleri bir başka tarihi günde burada ağırlamaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Uzun bir zamandır bütün dünyanın gündeminde olan küresel gıda krizinin çözülmesi hususunda büyük bir rol üstlenecek girişimde ön sıralarda olmanın haklı gururu içerisindeyiz. Üstünde mutabakata varmış olduğumuz metinle Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya kadar bütün dünyada milyarca insanı ilgilendiren açlık tehlikesinin de önlenmesi hususuna hep beraber katkı vermiş olacağız.

Dünya arz güvenliğinin temini açısından gıda ve tarım ürünleri büyük önem taşımaktadır. Attığımız bu adımla beraber kuraklık ve sıcak hava dalgasının neden olacağı verim kaybının oluşturabileceği muhtemel ek fiyat artışları konusunun da önüne geçmek mümkün olacaktır. Bununla beraber global bir sorun olan gıda enflasyonunun da kontrolü konusunda yardımcı olmuş bulunuyoruz. Bizler tabi ki de bu noktaya 1 günde gelmedik. Özelikle Birleşmiş Milletler yetkilileri, Rusya ve Ukrayna makamlarıyla Ukrayna’da depolarda bekleyen tahılın Karadeniz üstünden gelebilmesi için büyük ve meşakkatli bir süreç yürüttük. Ukraynalı ve Rus mevkidaşlarımızla ise devamlı olarak bu süreçte temas halindeydik.

“Endişelerin giderilmesi için detaylı istişareler yaptık”

Ukraynalı ve Rus mevkidaşlarımızla bu dönemde sürekli olarak temas halinde olup beklentilerin ve endişelerin giderilmesine dair de detaylı istişareler gerçekleştirdik. Bununla beraber Milli Savunma Bakanı’ız ve Dışişleri’miz de konuyla ilgili yoğun bir çaba sarf ettiler. BM Genel Sekreteri Guterres’in ekibinin de ilk taslağını hazırlamış oldukları plana vermiş oldukları katkılar dikkat çekmektedir. Böylece sayın Zelenskiy ve Putin’e de gösterdikleri liderlikten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

“Planın denetimi ve icrası İstanbul’da olacak”

Gelecek dönemde başlayacak olan gemi trafiğiyle dünyanın birçok yerine Karadeniz’den yeni bir nefes borusu daha açma imkanı elde edeceğiz. Gemilerin varacakları limana en güvenli şekilde ulaşabilmesi hususunda mutabakat sağlandı. Bu önemli planın denetim ve icrası İstanbul’da kurulacak olan müşterek koordinasyon merkezimizce yapılacaktır.

Planın büyük bir başarı ile uygulanması konusunda uluslararası toplumun da büyük bir desteği bulunuyor. Değerli dostlarımız yaklaşık olarak bundan 4 ay öncesinde Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da bizlerin ev sahipliğinde yapılmış olan müzakerelerde mesafe kat ederek savaşın biteceğine ilişkin ümitleri yeşertmiştik. O toplantının ardından maalesef çıkan gelişmeler çatışmaları da körükleyen bir hal aldı. İlk başından beri yaşanan savaşın bir kazananının olmayacağını yalnızca tarafların değil bütün dünyanın bu durumdan kayıp yaşayacağını söylüyoruz. 5 aydan beri durmaksızın süren çatışmalar ile bu durumun küresel çaptaki etkileri de paylaştığımız öngörülerde haklı olduğumuzu ne yazık ki doğrular nitelikte.

“Atılan adımın barış tohumlarını büyütecek yeni bir dönüm noktası olmasını diliyorum”

Silahların susması geciktikçe, ekonomik maliyetlerin yanında insani kayıplarda da artış görülüyor. Yalnızca savaş tarafları değil dünyanın en ücra yerlerindeki insanlara kadar olumsuz etkilerle karşılaşmaya neden oluyor. Bu yaşanan olayın bu şekilde sürmeyeceğine inanıyoruz. Masumların da canlarını yitirdiği bu savaşın derhal sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz. Adil bir barışın herhangi bir kaybedeni olmayacağını biliyoruz. Ukrayna ve Rusya taraflarıyla bugün İstanbul’da attığımız adımın barışa dair umutları canlandıracak yepyeni bir dönüm noktasını oluşturmasını yürekten diliyorum.

Arazide yaşanan gelişmeler ne olursa olsun savaş en nihayetinde masada bitecektir. Oluşturduğumuz barışçıl ve dostane olan bu atmosferin savaşın bitmesine dair adımlara tahvil edilmesi bütün insanlık için elzemdir. Medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumluluğun bilinci doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz. Bölgemizde sulhu sükun hakim olana dek komşuluk hukukumuzun gereğini sağlayacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun deyip bu düşünceler ile sözlerimi bitirirken bir kez daha sizlere gayretlerinizden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum ve imzalamış olduğumuz anlaşmanın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Yorumlar (0)