Kocaeli’de 2 bin senelik tarihe saygısızlık!

Kocaeli'de 2 bin sene öncesinde inşa edilmiş olan tümülüs, define arayanlar tarafından talan edildi. Bunun yanı sıra bazı şahısların tarihi taşlara kendisinin ve sevdiğinin adını yazdığı da belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 24.07.2022, 13:36 25.07.2022, 09:18
Kocaeli’de 2 bin senelik tarihe saygısızlık!

Güvercinlik ve Mecidiye konumları arasında yer alan tümülüs (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), kimliği belirsiz şahıslar tarafından tahribata uğradı. Takribi 2 bin sene öncesinde önemli şahıslar adına inşa edildiği düşünülen tümülüs, hem bazı kişilerin taşlara kendisinin ve sevdiğinin adını yazmasıyla hem de define uğruna kazı yapanlardan dolayı zarar gördü. 1993 senesinde sit bölgesi olarak ilan edilen tarihi alan, tahrip edilmiş durumuyla bölgedeki vatandaşların da tepki göstermesine neden oldu.

“Toprakla kapattık, yeniden açtılar”

Mecidiyeköy eski muhtarı olan İdris Derin tümülüsün 1993 senesinde bulunduğunu aktararak, "Defineciler burada kazı yaparken bu bölgede bir tümülüs bulundu. Daha sonra Müze Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında alanda kurtarma kazıları gerçekleştirildi. Bölge temizlendi, ardından da ziyarete sunuldu. Ancak sonradan bölgeye ulaşan acemi defineciler, her bulduğu işaretin arkasında bulunan taşları kırdı ve burası tahrip edildi. O tarih aralığında valiliğe başvurduk. Bölgeyi toprakla kapattırdık ancak kaçak definecilerin bu da önüne geçmedi. Yeniden açtılar ve tahrip etmeye başladılar. Jandarma olaya el attı, daha sonra tutanaklar tutuldu, kapatılma kararı alındı. Tümülüs yeniden kapatıldı. 2 yıl kadar önce iş makinesiyle buraya geldiler define aramak için yeniden açtılar. Taşlar bulundukları bölgelerden çıkarılmış, kazılar esnasında meydana gelen basınçla birlikte taşlarda patlamalar yaşanmış, iç kısımlarda ise göçmeler oluşmuş" diye konuştu.

“Eline dedektör geçen kazmış”

Tümülüsün tekrar kapatılması gerektiğini ifade eden Derin, "Yeniden kapatılıp koruma altına alınırsa en azından ilerleyen senelere de bir şeyler götürebilmiş olabiliriz. Bu tümülüsün kim için yapıldığı şu an için belirlenemedi. Tümülüsün içerisinden herhangi bir lahit veya definede çıkmadı. Dönem soygunu gördüğü için belirli bir tarihçe de bulunmuyor. Yalnızca 1800 veya 2000 senelik olduğu ifade edildi. Yetkililer Orta Roma zamanına ait olabileceğini söylüyor. Bu bölge sit alanı olarak ilan edildi. Mevcutta burası o ifade ile korunma altında. Ancak adı sit alanı sadece. Her bölgesi kazılmış halde, herhangi bir bilgiye ulaşılmadı da. Eline dedektör geçen herkes tümülüsü ve etrafını kazmış. Bu bölge keşke koruma altına alınsaydı. Tarihi bir bölgeydi, koridoru bulunuyordu" dedi.

Yorumlar (0)