Yunanistan'da hayal kırıklığı: Cezayir ve Kongo bile çağrıldı!

Yunanistan, 19 Ocak günü Berlin’de gerçekleştirilecek Libya Konferansı'na davet edilmedi. Hükümete eleştiride bulunan muhalefet, "Konferansa Cezayir ve Kongo bile çağrıldı, ama Yunanistan davet edilmedi. Hükümet, Türkiye’nin uluslararası alanda tek başına kaldığını söylüyor, ama pek öyle olmadığı görülüyor." dedi. 

DÜNYA 16.01.2020, 09:18 16.01.2020, 09:23
Yunanistan'da hayal kırıklığı: Cezayir ve Kongo bile çağrıldı!

19 Ocak günü Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleştirilecek Libya Konferansı'na davet edilmemesi, Atina'da hayal kırıklığı yarattı. 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in "Libya, coğrafi açıdan Türkiye’nin değil, bizim komşumuzdur. Dolayısıyla, bu ülkedeki gelişmelerde söz sahibi olmak istiyoruz. Libya Konferansı’na katılmak istiyoruz" demesine rağmen ülkenin konferansa çağrılmadığı bildirildi.

Bunun üzerine muhalefetten hükümete sert tepki geldi. 

"Egemenlik haklarını ilgilendiren bir konferansa katılamayacak"

Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA), "Konferansa Cezayir ve Kongo bile çağrıldı, ama Yunanistan davet edilmedi. Hükümet, Türkiye’nin uluslararası alanda tek başına kaldığını söylüyor, ama pek öyle olmadığı görülüyor. Yunanistan, egemenlik haklarını ilgilendiren bir konferansa katılamayacak. Hükümetin sorumluluğu büyük." açıklamasında bulundu.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na karşı bölgede "ittifak" kurma girişiminde bulunan Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Fas'a ziyaret gerçekleştirdi. Dendias, Cezayir ve Tunus'u da ziyaret edecek.

Sarrac ile Hafter'e davet!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya Konferansı için Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile General Halife Hafter'e çağrıda bulunmuştu. 

Söz konusu konferansa  Rusya, ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, Mısır, İtalya ve Cezayir’in yanında Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katılım göstereceği belirtilirken, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ile General Halife Hafter'in de konferansa çağrıldığı açıklanmıştı. 

Yorumlar (0)