Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi: ABD'den açıklama geldi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada Wagner'in isyanından Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang'ın ortadan kaybolmasına kadar birçok konudaki görüşlerini açıkladı. Sullivan, Ukraynalı pilotlara verilecek F-16 eğitimi hakkındaki sorulara da yanıt verdi.

DÜNYA 22.07.2023, 09:38 Hakan Öksüz
Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi: ABD'den açıklama geldi

Colorado'da yapılan Aspen Güvenlik Forumu'nda sorulara cevap veren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşa değindi.

"Rusya başarılı olsaydı, Wagner isyan etmezdi"

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ayaklanma gerekçesinin, Rusya'nın Ukrayna'da uğradığı başarısızlık olduğunu kaydeden Sullivan, "Rusya, Ukrayna'da gerçekten de başarı elde etseydi, bir paralı asker grubu ayaklanmaya cesaret edebilir miydi? Ukrayna'daki durumdan memnun olmadıkları için isyan ettiler. Wagner grubu şu an Ukrayna'da savaşmıyor. Bazı unsurlarını Belarus'a yolladılar. Wagner'in savaşmaması, Rusya için zorlayıcı sonuçlara yol açabilir." dedi.

Ukrayna'ya F-16 eğitimi

Ukrayna ordusuna verilecek F-16 eğitiminden bahseden Sullivan, "Ukrayna'nın, gönderilecek F-16 savaş uçaklarını etkin biçimde kullanabilmesi gerekiyor. Eğitim konusunda hızlı davranacağız. Müttefiklerle bu konuyu çalışıyoruz. Bazı teknik konular var, onları çözmeye uğraşıyoruz. Ukraynalı pilotların eğitiminin hangi tarihte başlayacağını söylemek güç. Öte yandan bunun aylar değil, haftalar alacağını söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang'ın ortadan kaybolması

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang'ın uzun süredir görünmemesi hakkındaki görüşlerini de açıklayan Jake Sullivan, "Dışişleri Bakanımız Antony Blinken, Endonezya'da yapılan son ASEAN konferansında Çin Gang ile görüşecekti. Zirveye katılan kişi ise Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi oldu. Başka bir bilgiye sahip değiliz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)