Trump'ın Hong Kong kararı Çin'i karıştırdı!

ABD Başkanı Trump, Çarşamba günü Hong Kong'daki eylemcileri destekleyen bir yasa tasarısını onayladı; bunun üzerine Çin "içişlerimize müdahale ediliyor" diyerek sert bir tepki gösterdi.

DÜNYA 28.11.2019, 10:41
Trump'ın Hong Kong kararı Çin'i karıştırdı!

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi'nin hazırladığı ve iki kamaradan da geçirdiği Hong Kong'a destek veren yasa tasarısını onayladı. Trump'ın bu adımı, hâlihazırda ticari gerginliğin de yaşandığı ve Hong Kong'a ve dolayısıyla kendi içişlerine müdahale edildiğini iddia eden Çin'den büyük tepki çekti.

ABD yaptırım uygulayabilecek ve mühimmat satışını engelleyecek


ABD Başkanı Trump, Hong Kong için yasa tasarısını onayladı

Trump'ın da onayladığı yasa, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık olarak Hong Kong'un özerklik seviyesini kontrol etmesini gerektiriyor. Kontroller sonucunda insan hakları ve Hong Kong'un özerkliğinin zarar gördüğünün açığa çıkması durumunda, ABD Çin'e yaptırım uygulayabilecek.

Amerikan Kongresi'nin çıkardığı ve Trump'ın onayladığı bir başka yasa ise Hong Kong güvenlik güçlerinin eylemleri bastırmak için kullandığı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi gibi malzemelerin satışını yasaklıyor.

Başkan Trump çekinceliydi

Pekin'le ticaret savaşını bitirmek için büyük bir istek duyduğunu her fırsatta dile getiren ABD Başkanı, Kongre'nin çıkardığı yasa tasarılarını onaylamakta büyük çekince duyuyordu; ancak Kongre'nin olası bir Başkanlık vetosunu geri çevireceğine yönelik sinyaller vermesi üzerine Trump geri adım attı ve yasa tasarılarını onayladı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan ABD Başkanı Trump, yasa tasarılarını onaylamasına rağmen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e ve Hong Kong halkına saygı duyduğunu, yasa tasarılarının ise Çin ve Hong Kong liderleri ve temsilcilerinin farklılıklarını bir kenara koyarak uzun süren bir barış ve refah dönemini başlatabilmesi için onaylandığını belirtti.

Çin birçok ağızdan tepki gösteren açıklamalar yaptı


ABD eski Savunma Bakanı Cohen ve Çin Dışişleri Bakanı Wang

Çin ise yaptırım uygulanmasına sebep olabilecek yasaları sert bir dille eleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü yayınladığı açıklamada yasaların onaylanmasını "utanmaz bir davranış" olarak niteledi. Bakanlığın açıklamasında ABD'ye keyfi davranılmaması gerektiği, aksi takdirde Çin'in bu davranışlara sert bir yanıt vereceği ve sonuçların tamamından ABD'nin sorumlu olduğu belirtildi. Bakanlık, aynı zamanda ABD'nin Çin Büyükelçisi Terry Branstad'ı acil olarak çağırdı.

Hong Kong yönetimi de ABD'nin yasa tasarılarının zaman zaman şiddet sergileyen eylemcilere "yanlış bir mesaj verdiğini" ve şehrin içişlerine "açık bir müdahalede bulunduğunu" belirtti.

Çin, geçtiğimiz hafta ABD Başkanı'na yasa tasarılarını veto etmesi için çağrıda bulunmuştu ancak çağrılar sonuçsuz kaldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 21 Kasım'da ABD'nin eski Savunma Bakanı William Cohen'le gerçekleştiği görüşmede yasa tasarılarının Hong Kong'u kaosa sürüklemek isteyen hatta şehri yok etmeye kalkışan eylemcilere yanlış bir işaret verdiğini belirtmişti. Bakanlık Sözcüsü Geng Shuang ise "Eğer ABD yanlış adımlar atmaya devam ederse, Çin kesinlikle çok kuvvvetli önlemler alacaktır" diye konuştu.

Yorumlar (0)