"Sonsuza kadar iktidar" Putin'e tepkiler büyüyor!

Rusya'da muhalefet, Devlet Başkanı Putin'in anayasal değişiklik önerilerine protestoya hazırlanıyor.

DÜNYA 20.01.2020, 14:41
"Sonsuza kadar iktidar" Putin'e tepkiler büyüyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, geçtiğimiz hafta ülkede büyük anayasal değişiklikler yapmak istediğini açıklamıştı. "Dönem sınır olmadan devlet başkanlığına karşıyım" diyen Putin, bir sonraki görevi olacağı tahmin edilen başbakanlık makamını, devlet başkanlığından bazı güçleri devrederek kuvvetlendireceği sinyalini vermişti. Putin'in açıklamaları üzerine Başbakan Dimitri Medvedev ve hükümeti, "reformların önünü açmak" amacıyla istifa etmişti.

Protestolar için 29 Şubat hedefleniyor

Rusya'da yaşanan bu gelişmeler üzerine muhalifler, büyük çaplı protestolar düzenlemek için hareket etti. Muhalif siyasilerden Ilya Yashin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada diğer muhalif gruplarla birlikte 29 Şubat'ta ülkenin başkenti Moskova'da bir protesto yürüyüşü için anlaştıklarını belirtti.


Muhalif lider Yashin

Yashin, Putin'in anayasal değişiklikleri "sonsuza kadar" iktidarda kalmak için yapmak istediğini ne sürdü ve "Toplumun büyük ve gerçekten halk tarafından yapılmış bir protestoya ihtiyacı var. Yapacağımız yürüyüş, iktidarın değişmesi için, iktidara el konulmasına engel olmak için yapılacak siyasi bir yürüyüştür" diye konuştu.

Navalny de desteğini açıkladı

Muhalif siyasetçi Ilya Yashin, protesto yürüyüşü için Moskova yetkililerinden izin isteneceğini vurgularken Devlet Başkanı Putin'in en sert muhaliflerinden olan Alexey Navalny ve kurucusu olduğu "Yolsuzluk Karşıtları Vakfı"nın da desteğinin alındığını belirtti.

20 yıldan fazladır Putin iktidarda

Vladimir Putin, Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından fiili başbakan ilan edildiği 9 Ağustos 1999'dan beri ya başbakan ya da devlet başkanı olarak Rusya Federasyonu'nun yöneticisi konumunda bulunuyor.

Yorumlar (0)